Locul tău secret va fi indiciul perfect că oricine încearcă să ajungă acolo a luat-o pe un drum greșit, pentru că evident, nimeni nu vrea să-și vadă viața ratată, dar în același timp, astfel vei ști să nu mai judeci oamenii după aspect și să analizezi fiecare oportunitate ca și când de ea ar depinde lumea ta. Ca să nu mai ajungi niciodată acolo, trebuie să urmezi doar cinci principii simple:
1. Înțelege valorile umane
Toate deciziile importante sunt, în principiu, luate în funcție de valorile fiecăruia și există valori financiare, emoționale, sociale, intelectuale și multe altele. Trebuie să le iei pe toate în calcul când hotărăști ceva și să te gândești pe termen lung. Această cântărire a valorilor este extrem de greu de făcut, pentru că fiecare om este subiectiv și cu toții suntem orientați mai mult spre rezultate imediate și valori emoționale construite pe baza educației primite. De asemenea, este greu să te gândești la viitor pentru că sentimentele influențează tot ceea ce vezi și nu mai poți trece peste frici și anxietate.
Până când nu vei fi sinceră cu tine însăți și nu vei recunoaște că în trecut te-ai înșeat cu privire la anumite lucruri nu vei putea să iei decizii mai bune, nu vei putea să evoluezi. Trebuie să înțelegi că ceva ce pare că pe moment nu-ți aduce nici un câștig, poate fi alegerea corectă pentru viitorul tău.
2. Alege-ți un scop în viață și ține-te de el
Ideea pe care trebuie să o extragi din poveștile antreprenorilor de succes care au avut multe nereușite înainte de a deveni celebri este că persistența și munca sunt cheile către o viață mai bună. Chiar dacă, uneori, nu te vei putea abține să gândești că cineva a avut pur și simplu noroc cu o afacere online sau cu o altă brutărie printre sutele deja existente, trebuie să realizezi faptul că fără un pic de curaj, nebunie și acțiune nu se realizează nimic.
Majoritatea oamenilor se gândesc la fiecare decizie pe care o iau ca la un joc de noroc și nu se mai gândesc că în viață vor trebui să facă nenumărate astfel de alegeri, iar uneori, o strategie care presupune să pierzi de fiecare dată câte puțin îți va aduce într-un final un câștig foarte mare. Când te gândești strict la câștigurile imediate, te îndepărtezi de fapt de la atingerea potențialului tău maxim, iar motivul pentru care oamenii fac acest lucru este că se lasă ghidați de emoții, care sunt dictate de momentul prezent, motiv pentru care împiedică luarea deciziilor bune pe termen lung.
3. Tratează-ți emoțiile așa cum tratezi un câine
Gândește-te la un câine rău, care pe deasupra nici nu este îngrijit cum trebuie, apoi imaginează-ți stăpânul lui. Așa-i că seamănă? Emoțiile se cultivă în același fel, trebuie să ai grijă în primul rând de tine. Dacă nu știi cum să te limitezi și să-ți spui „nu”, atunci îți va fi foarte greu să te dezvolți atât pe plan personal cât și pe cel profesional. Trebuie să te antrenezi zilnic nu doar fizic ci și emoțional, pentru că emoțiile sunt foarte importante, dar nu sunt în stare să gândească mai departe de ceea ce văd în fața ochilor. Ele te păstrează în viață, când ești speriată te fac să fugi, când ești nervoasă te fac să țipi și să spargi câte ceva, dar din fericire, creierul gândește logic și el este cel care te face să evoluezi.
Emoțiile sunt bune pentru a-ți da acel foc interior numit pasiune, dar ele trebuie să fie limitate, deoarece au nevoie de un anumit context și o direcție în care să se îndrepte ca să te lase să funcționezi cum trebuie. Trebuie să-ți oferi singură un mediu propice și o direcție spre care să te îndrepți, pentru că nimeni nu o va face pentru tine. Antrenează-te astfel încât să ai obiceiuri mai bune și să iei decizii mai bune. Iubește-te pe tine însăți așa cum ești, acceptă-ți emoțiile, dar nu te lăsa condusă de ele.
4. Optimizează-ți viața în așa fel încât să ei mai puține regrete
Psihologii numesc regretul o „emoție rațională” și nu neapărat pentru că regretul în sine te face să gândești mai bine ci pentru că felul în care știi că vei regreta ceva este prin analiza mișcărilor viitoare. Când iei o decizi, iei în considerare opțiunile pe care le ai la îndemână, te imaginezi pe tine în viitor și rulezi în mintea ta o simulare, după care o iei de la capăt cu altele, alegând altceva ca să compari alegerile pe care le poți face. Această abilitate de a prevedea viitorul este uimitoare și utilă doar dacă ai toate informațiile necesare. Cei mai mulți oameni se tem de eșec sau să nu dezamăgească pe cineva, dar puțini sunt cei care se întreabă dacă ar regreta faptul că ceva nu a ieșit conform planurilor inițiale. De asemenea, mulți se gândesc la succes, dar uită să ia în calcul și posibilitatea eșecului și a unei vieți monotone. Dacă rămâi cu gândul la succes, fă tot posibilul să îl urmărești, pentru că mai bine regreți ceva ce ai făcut decât ceva ce nu știi cum ar fi evoluat.
Cu toate acestea, în loc să-ți bazezi deciziile pe succes sau eșec, fericire sau dezamăgire, bazează-le pe evitarea regretelor, pentru că ele sunt măsura cea mai bună când vine vorba despre estimarea unei vieți.
5. Notează-ți totul
Cel mai bun mod de a te ajuta să iei cea mai bun decizie este să faci ordine în tumultul emoțional și poți face acest lucru dacă îți notezi toate opțiune pe care lei ai și începi să le dezvolți. Dacă scrii ceva îți va fi mult mai ușor să te lămurești în privința a ceea ce simți și gândești. Simplul act de a-ți nota lucrurile te va ajuta să te clarifici, pentru că astfel dai un nume sentimentelor tale, care se structurează pe măsură ce avansezi. La sfârșit, când vei reciti ce ai scris, vei vedea logica ascunsă în spatele cuvintelor sau lipsa acesteia și vei avea noi perspective. Când îți notezi aceste treburi trebuie să ai în vedere două lucruri: care sunt costurile și beneficiile și ce te motivează să faci ceva, deoarece toate deciziile pe care le iei, indiferent cât de mici sau mari sunt, au în spate un motiv.
Dacă identifici ulterior alte motive pentru luarea unei decizii, oprește-te un pic și întreabă-te dacă intențiile tale actuale se aliniază cu cine vrei să devii, iar dacă nu te-ai gândit niciodată ce fel de persoană vrei să fii, atunci este momentul potrivit să te apuci de scris, ca să descoperi.
5 principii după care să te ghidezi ca să iei decizii mai bune în viață
Într-o bună zi, când vei fi multimilionară, vei cumpăra o bucată bună de teren și vei construi un complex imobiliar, care nu va avea însă nici un fel de utilități și la care nu va ajunge nici un drum, acesta va fi locul în care doar tu vei strânge toate deciziile nepotrivite pe care le-ai luat în viață și nu te vei mai întoarce niciodată acolo, le vei abandona pe veci.