Ar trebui să fii atentă la următoarele 5 simptome, care pot indica probleme cu nivelul de zahăr din sânge.
1. Sforăit tare și frecvent
Potrivit lui Dr. Osama Hamdy de la Joslin Diabetes Center din Boston, aproape jumătate dintre pacienții cu diabet tip 2 au probleme de respirație în timpul somnului. Așadar, verifică-ți nivelul de glucoză din sânge dacă sforăi, deoarece conform unui studiu canadian, 23% dintre persoanele care au apnee în somn riscă să dezvolte diabet în următorii 5 ani. Acest lucru se datorează și hormonilor stresului, pe care organismul uman îi eliberează în timpul somnului și care fac nivelul de zahăr să crească.
2. Schimbări ale pielii
Schimbările la nivelul pielii sunt un alt simptom al unei cantități prea mari de zahăr în organism. Ar trebui neapărat să-ți faci analizele de sânge dacă observi că ți se înegresc coatele, încheieturile sau spatele gâtului. Dr. Sanjiy Saini, un dermatolog din Egarwater, Maryland, explică faptul că aceste schimbări indică un nivel ridicat de zahăr asociat cu predispoziții genetice și hormonale. El spune că petele închise la culoare se datorează melaninei, care stimulează creșterea de insulină. A mai adăugat faptul că schimbarea culorii arată deja instalarea diabetului, dar odată ce glucoza este stabilizată, aceste schimbări de culoare pot fi tratate cu terapie laser și vitamina A.
3. Dificultăți de auz
Dacă întâmpini dificultăți de auz, mai ales pierderi temporare ale auzului, ar trebui să-ți faci și analizele de sânge, printre altele. Potrivit unui studiu al National Institute of Health, din Statele Unite ale Americii, pierderea auzului indică prezența diabetului. Experții explică faptul că diabetul afectează vasele de sânge și nervii din urechea internă, ceea ce duce la probleme de auz. În plus, în cazul unui nivel ridicat de zahăr pacientul are cu 30% mai multe riscuri decât cineva cu inculina normală.
4. Vedere îmbunătățită brusc
Dacă porți ochelari și dintr-o dată nu mai ai nevoie de ei, acesta este un semn precoce de diabet. Dr. Howard Baum de la Vanderbilt University explică faptul că diabetul poate provoca atât imbunătățirea cât și înrăutățirea vederii. El a declarat „Unii pacienți mi-au spus că vederea lor s-a îmbunătățit când nivelul zahărului a crescut și după ce au început să se trateze de diabet, au avut nevoie din nou de ochelari”. Diabetul afectează vederea prin stimularea fluidelor din organism, care dacă ajung la ochi cauzează diverse schimbări.
5. Mâncărime
Când se întâmplă să te mănânce pielea atât de tare încât să nu te poți opri din scărpinat este posibil să ai anumte probleme legate de diabet. Diabetul irită pielea și o usucă, pentru că sângele nu mai circulă așa cum trebuie. Potrivit lui Dr. Baum, pacienții nou diagnosticați cu diabet susțin că îi mănâncă pielea mai ales pe mâini, gambe și tălpi și tocmai de aceea sunt recomandate analize amănunțite dacă aceste simptome apar. Consultă un doctor dacă mâncărimile nu dispar nici după folosirea unor creme speciale.
5 simptome neașteptate de diabet
Pe lângă simptomele obișnuite de diabet de tip 2, care includ urinare frecventă și furnicături în mâini, există și simptome ascunse, pe care prea puțină lume le leagă de diabet.