Conform American Academy of Dermatology, pentru a avea un ten curat, trebuie să combini atât o dietă sănătoasă cât și o rutină zilnică de curățare a feței și în acest sens, Dendy Engelman, dermatologul Sofiei Vergara, îți explică legătura dintre dietă, piele, intestine și eliminarea corectă a toxinelor din organism, care dacă ajung în sânge provoacă inflamații în organism. Așadar, află în continuare ce trebuie să mănânci pentru a avea o digestie sănătoasă și a-ți extrage toate vitaminele și mineralele necesare.
1. Probiotice
Cercetătorii au descoperit că pe piele există bacterii bune și bacterii nocive, iar probioticele sunt acele bacterii pe care le poți obține din alimentele fermentate ce conțin culturi active, printre care iaurt, kimchi, kombucha, kefir, banane și ceapă. Acestea controlează eficient inflamațiile și previn astfel apariția coșurilor.
2. Nuci și semințe
Nucile și semințele conțin aciși grași omega-3, vitaminele A, B și E, grăsimi monosaturate, minerale și antioxidanți. Datorită densității nutriționale, ele hidratează pielea, conferindu-i elasticitate, regenerează celulele și protejează împotriva radicalilor liberi.
3. Fructe
Cele mai multe fructe conțin cantități mari de vitamina A și C, alături de antioxidanți ce stimulează producerea de colagen, care ajută la păstrarea suplă și fermă a pielii. În plus, cum există dovezi că stresul oxidativ provoacă inflamații ce se traduc prin umflături, pete, coșuri și puncte negre, antioxidanții sunt foarte importanți, deoarece luptă împotriva radicalilor liberi.
4. Avocado
Deși tehnic vorbind avocado este un fruct, el merită o categorie separată, deoarece este foarte bogat în grăsimi bune, proteine și vitamine. Îl poți consuma tăiat alături de o omletă, sub formă de guacamole, pe post de pastă întinsă pe pâine prăjită sau ca sos, indiferent dacă ai probleme cu pielea uscată sau cu porii măriți, deoarece proteinele din el ajută la restructurarea colagenului ce oferă atâta elasticitate pielii, iar grăsimile te ajută să rămâi hidratată.
5. Legume cu frunze verzi
În această categorie intră spanacul, salata kale și broccoli-ul, deoarece sunt pline de fier, acizi grași omega-3, vitaminele A, B și E, care sprijină sistemul imunitar. În plus, fitochimicalele și folații ajută la hidratarea pielii și menținerea sănătății acesteia.
6. Ulei de cocos
Deși celelalte alimente din această listă sunt recomandate a fi consumate pe post de mâncare, în cazul uleiului de cocos, acesta este mai eficient în tratarea acneei, dacă este aplicat localizat, pe pustule, datorită acidului linoleic conținut și a celui lauric. Compoziția nutrițională, antibacteriană și presărată de grăsimi sănătoase, conferă pielii hidratare și arme împotriva acneei, dar fiind totodată și comedogenic, s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea.
6 alimente pentru un ten impecabil
Dacă ai încercat deja să-ți cureți fața cu toate cremele și gelurile de curățare de pe piață, dermato-cosmetice sau nu, unele mai scumpe, altele mai ieftine, dar nici un produs nu a avut efectul dorit, ar trebui să treci la o abordare mai naturistă.