Deși statisticile sună înfricoșător, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni cancerul și unul dintre cele mai eficiente este să ai o dietă sănătoasă.
1. Ceai
Ceaiul este nu numai bun la gust ci luptă împotriva cancerului. Conform National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii: „polifenolii din ceaiul verde și ceaiul negru au proprietăți antioxidante. Aceste chimicale protejează celulele de deteriorarea din cauza radicalilor liberi.” Cu toate acestea, ceaiurile instant nu au același efect ca cele preparate pe loc, din frunze și flori uscate sau proaspete, deoarece nu au aceeași concentrație de polifenoli.
2. Broccoli
Această legumă înrudită cu conopida este plină de minerale, vitamine și alți nutrienți, drept pentru care studiile au arătat reducerea riscului de cancer de sân, prostată, plămâni și colorectal. Pentru a beneficia de toate îmbunătățirile oferite sănătății broccoli trebuie însă consumat crud sau cel mult fiert.
3. Varză
Un studiu realizat în cadrul Michigan State University a scos la iveală faptul că cei care adaugă de 3-5 ori săptămânal în alimentație varză crudă sau ușor fiartă și murată prezintă riscuri cu până la 70% mai mici de a dezvolta cancer de sân decât cei care nu mănâncă deloc sau doar 1 dată pe săptămână. Această descoperire a fost posibilă deoarece varza deține bioflavonoizi ce protejează celulele sănătoase de radicalii liberi și inhibă astfel celulele canceroase.
4. Usturoi
Usturoiul are proprietăți antibacteriene ce blochează formarea cancerului și repară ADN-ul. Au fost realizate mai multe studii în acest sens, pentru a demonstra că cei care consumă mai mult usturoi prezintă un risc mai scăzut de a face cancer de stomac, de colon, esofag și chiar de sân.
5. Afine
Afinele se pot mânca simple și crude sau pot fi adăugate în mai multe preparate și The American Institute for Cancer Research a ajuns la concluzia că: „Afinele conțin numeroase fitochimicale și nutrienți, multe dintre acestea fiind deja studiate în laboratoarele de specialitate. În plus, ele mai au fibre ce diminuează riscul de a contacta mai multe tipuri de cancer și care ajută în controlul greutății.”
6. Cafea
Cafeaua îți îmbunătățește starea de dispoziție și crește pe moment nivelul energiei, iar băutorii acestei licori prezintă riscuri de cancer cu 40% mai mici decât restul, mai ales în ceea ce privește cancerul endometrial. Un alt beneficiu al consumului moderat de cafea este că scade riscul de ciroză și boli de ficat cu până la 70%.
7. Mere
Un măr pe zi ține doctorul departe, mai ales dacă este consumat cu tot cu coajă, care conține o treime sau chiar mai mult din fitochimicalele mărului. Conform lui Rui Hai Liu, profesor la Cornell University: „Mai multe componente din mere au proprietăți anti-profilactice împotriva cancerului de ficat, colon și sân.”
8. Morcovi
Morcovii sunt o legumă des folosită deoarece nu conțin amidon, în schimb au fibre, cerotenoide, beta-caroten, alpha-caroten și alte fitochimicale cu proprietăți antioxidante ce protejează organismul de radicalii liberi și încurajează multiplicarea și refacerea celulelor sănătoase.
9. Cireșe
Studiind fitochimicalele și nutrienții din cireșe pentru proprietățile lor anticancer, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste fructe roșii sunt o bună sursă de fibre care diminuează riscul de cancer colorectal și țin sub control greutatea corporală prin faptul oferă rapid senzația de sațietate. În plus, ele reprezintă o bună sursă de vitamina C și vitamina A.
9 superalimente care luptă împotriva cancerului
Cancerul atacă anual milioane de persoane din toată lumea și conform American Cancer Society, în 2018 au fost 1.735.350 cazuri noi doar în America, soldate cu 609.640 decese.