Sondajele arată că pentru 36% dintre persoane, curățenia este chiar relaxantă, dar iată de ce curășțenia obsesivă are efecte negative asupra dezvoltării copiilor.
1. Oaspeții și copiii
De obicei, când trebuie să vină oaspeți, femeile se apucă să facă curățenie generală, caz în care cei mici vin acasă și își văd mama nervoasă, dând din colț în colț încercând să ascundă lucruri care înainte nu deranjau pe nimeni. Această situație apare, de obicei, în casele în care nici măcar nu este mereu curățenie, dar acum se face pentru a impresiona oaspeții, astfel încât copiii nu mai înțeleg ce se întâmplă, ceea ce-i face să se panicheze și să fie stresați.
2. Copilul poate avea resentimente față de tine
Când situația se repetă de mai multe ori, copilul se simte ignorat și mai puțin important decât oricine trebuie să-i treacă pragul casei, astfel încât el începe să aibă mereu sentimentul că nu a pus ceva la locul lui și că îl vei certa.
3. Copiii devin nesiguri pe ei
Sprijinul părinților este foarte important pentru copii, deci dacă vrei să creadă că sunt cei mai buni, trebuie să le-o spui constant, regulă care funcționează și invers. Un acces de curățenie inexplicabil distruge astfel stima de sine a unui copil, deoarece dacă tu ca părinte îl presezi aparent inexplicabil să facă ceva, atunci el se așteaptă la același lucru din partea celor din afara casei.
4. Copilul se poate simți nelalocul lui în societate
Copiii își compară adesea viețile cu restul lumii și se bucură mereu să audă din partea altora că au făcut sau spus ceva corect. Dacă tu acasă îl obligi mereu să facă ordine, atunci când va petrece mai mult timp la cineva acasă și va vedea că situația este diferită, nu va mai ști care este locul lui în societate.
5. Curățenia influențează viața tuturor
O mamă obsedată de curățenie se transformă adesea într-o bunică obsedată de curățenie și problema se transmite astfel de la o generație la alta. Cel mai ușor mod de a rezolva această problemă este să le spui rudelor că le apreciezi ajutorul, dar că la mijloc este vorba despre creșterea copilului tău, nu al lor.
6. Curățenia poate fi plăcută
Ca să nu îți impui punctul de vedere cu forța, ar trebui să realizezi un program de curățenie, la care să participe toată lumea. Împarte sarcinile în zilnice, săptămânale, lunare și chiar anuale și de asemenea, împarte zonele casei între membrii familiei, inclusiv copii. Acest truc vă ajută să trăiți într-o casă ținută mereu în ordine, fără prea mult efort.
6 motive din cauza cărora copiii cu părinți obsedați de curățenie își pierd stima de sine
Unii părinți vor să le inspire copiilor un simț al curățeniei, indiferent de situație, dar această atitudine are, de cele mai multe ori, rezultate nefaste.