Iată 6 dintre cele mai cunoscute mituri, de care trebuie să uiți cu desăvârșire.
1. HIV nu există
HIV (human immunodeficiency virus) este strâns legat de anumiți retroviruși larg răspândiți. Foarte multe animale au acești retroviruși și HIV este primul virus identificat la oameni. În plus, s-a acordat un Premiu Nobel pentru descoperirea și descrierea acestui virus letal.
2. Creierul folosește doar 5-10% din capacitatea lui totală
Creierul uman lucrează diferit în funcție de activitate. Când citim cărți este folosită o anumită parte din creier, când ne sărutăm o alta. O persoană nu poate să conducă o mașină în timp ce cântă la chitară și schiază, tocmai de aceea nu se poate ca în același timp să folosim capacitatea creierului la 100%, dar procentajul diferă în funcție de activitate.
3. Toate legumele injectate sunt periculoase
Plantele modificate genetic sunt făcute să arate mai bine și să se coacă mai repede, dar acest lucru nu presupune automat că orice injecție dăunează organismului uman. Există substanțe care doar țin la distanță dăunătorii. În plus, toate fructele și legumele trec printr-o serie de teste care să le asigure că sunt bune de consum.
4. Încălzirea globală nu există
Din 1905, temperatura medie a planetei a crescut cu 0.86 grade Celsius, adică destul de mult. Dacă emisia de gaze toxice a serelor nu scade, temperatura s-ar putea ridica cu 2 grade Celsius până în 2040 și cu 4-5 grade până în 2100, ceea ce ar schimba climatul Pământului.
5. Dacă alergi pe ploaie hainele îți rămân uscate
Mitul spune că dacă te-a prins ploaia fără umbrelă ar trebui să alergi, deoarece vei ieși mai repede din zonelele cu precipitații. Cu toate acestea, un experiment recent a demonstrat faptul că dacă doar mergi liniștit prin ploaie, rămâi mai uscat. Experimentul a fost ținut atât cu umbrelă cât și fără, în același interval de timp.
6. Etnicitatea stă în gene
Identitatea etnică nu este, de fapt, legată de ADN și este mai mult un concept social decât unul cultural. Etnicitatea, ca și limba, nu este ceva dobândit și nu mai este considerată un lucru de natură biologică. Aceasta este precum genele prezente la două surori: similare, dar cu manifestări diferite.
6 mituri în care este rușinos să mai crezi
Cercetători din întreaga lume au petrecut mult timp să demonstreze aceste mituri, dar încă se fac eforturi pentru popularizarea lor greșită.