Una dintre cele mai întâlnite intoleranţe alimentare este cea la gluten. Aceasta a luat amploare în ultimii ani, drept pentru care există cazuri reale în care pentru o sănătate mai bună trebuie renunţat la gluten. Mulţi oameni lasă deoparte pâinea din această cauză şi realizează că ceea ce le face rău se află în făină, ovăz, orez, dar nu îşi dau seama că de fapt este vorba despre o proteină. Pâinea fără gluten nu este la fel, dar problema e că dacă cineva are într-adevăr intoleranţă la gluten sau suferă de boala celiacă sănătatea îi este grav afectată de aceste alimente, în unele cazuri chiar face ca organismul să nu îşi mai sustragă toţi nutrienţii necesari din mâncare.
Există câteva semne clare că suferi de intoleranţă la gluten şi următoarele 6 te pot ajuta să te concentrezi pe tratarea cauzei nu doar a simptomelor de rău.
1. Oboseala cronică - când ai intoleranţă la gluten ai şi inflamaţii în organism, ceea ce îţi consumă energia şi te face să te simţi foarte obosită. Poate fi o problemă temporară dacă nu mănânci în mod regulat alimente cu gluten, dar dacă te-ai abonat la ele duce la oboseală cronică. Există şi câteva suspiciuni că glutenul ar fi dus la unele cazuri de fibromialgie.
2. Ameţeală - acesta este un alt simptom des întâlnit şi te poate face să te simţi nelalocul tău, dezoriantată şi pe altă lume. Acest tip de ameţeală se produce după ce ai ingerat gluten deci ar fi bine dacă ai ţine un jurnal alimnetar cu tot ceea ce mănânci şi senzaţia pe care ti-o dă fiecare aliment, ca să ştii de ce să te fereşti pe viitor.
3. Migrene - este destul de normal să ai uneori dureri de cap, dar dacă se întâmlpă des poate fi legat de intoleranţa la gluten, cu atât mai mult dacă există şi probleme vizuale. Când glutenul este îndepărtat din dietă aceste migrene dispar.
4. Pielea de găină - Foarte mulţi oameni cu intoleranţă la gluten au această problemă, le apar bubiţe mici de culoare roz, roşie sau albă pe piele şi în special pe mâini. În termeni medicali, această afecţiune se cheamă keratosis pilaris (KP) şi apare când keratina blochează foliculii de păr. Această afecţiune inflamatorie mai apare în cazul deficienţei de vitamina A.
5. Mâncărime - iritaţia de mai sus este de obicei inofensivă, dar dacă apare din cauza intoleranţei la gluten duce chiar la eczeme şi psoriasis, pe lângă faptul că apre o mâncărime sâcâitoare.
6. Dureri de stomac - dacă probleme precum balonarea, contipaţia, diareea sau gazele devin cronice atunci acesta este un semn de intoleranţă la gluten, deoarece mâncarea care conţine gluten poate cauza inflamaţii ale intestinului subţire şi alte probleme digestive.
6 semne de intoleranţă la gluten, uşor de trecut cu vederea
În ziua de astăzi oamenii se lovesc de nenumărate probleme de sănătate greu de tratat, din cauza simptomelor contradictorii. În unele cazuri problema nu este un virus sau o bacterie ci alimentele pe care le mănâncă cineva.