Autorul unui alt studiu, Andrew Chan, de la Harvard Medical School, a afirmat că "Există un interes major în ceea ce priveşte dieta fără gluten. Sunt mulţi oameni care au adoptat o astfel de dietă în speranţa că îi va vindeca de boli precum insuficienţa cardiacă, dar efectele nu au fost încă prea bine studiate."
În British Medical Journal au fost adunate şi publicate rezultatele mai multor studii despre consumul de gluten, printre care şi Nurses Health Study început în 1976 şi realizat pe 65000 de femei, dar şi Health Professional’s Follow-up Study realizat pe 45000 de bărbaţi, care a fost început în anul 1986, acestea au analizat ceea ce fiecare subiect a mâncat zilnic, până în 2010. Cercetătorii au urmărit atunci care este legătura dintre bolile de inimă şi regimul alimentar. Estimările nu au legat în nici un fel o dietă săracă în gluten de un risc mai mic de infarct, chiar din contră, cei care consumau mai multe grăunţe bogate în gluten aveau inima mai sănătoasă. Deci dacă nu ai nici o suferinţă, dar adopţi o dietă fără gluten, pe termen lung vei resimţi lipsa anumitor nutrienţi. Au fost şi alţi nutriţionişti de accord cu acest lucru, precum Alice Lichtenstein, cercetător principal şi director al Cardiovascular Nutrition Laboratory de la Tufts University, care a afirmat că "Prea mulţi oameni sunt entuziasmaţi de aceste diete extreme şi consideră din start că le fac bine".
Alessio Fasano, preşedintele secţiei de Gastroenterologie Pediatrică şi Nutriţie de la Massachusetts General Hospital şi expert în boala celiacă, este părere că o dietă care evită produsele cu gluten este inutilă dacă eşti sănătos, dar consideră că încă nu s-au efectuat destule studii care să confirme cu certitudine acest lucru. Benjamin Lebwohl, care lucrează la Centrul pentru Bala Celiacă din cadrul Centrului Medical al Universităţii din Columbia consideră de asemena, că mai trebuie efectuate studii care să lege în mod concret intoleranţa la gluten de bolile cardiace şi evoluţia ulterioară a sănătăţii.
Este sau nu glutenul periculos
O echipă de cercetători încearcă să descopere dacă o dietă fără gluten este bună pentru organism. În acest sens au aplicat chestionare la mai mult de o mie de persoane şi au ajuns la concluzia că cei care nu au boala celiacă şi nu suferă de intoleranţă la gluten n-ar trebui să-l evite.