Aceste două fobii sunt foarte diferite una de cealaltă, cu toate acestea mulți oameni le confundă, dar ceea ce trebuie în primul rând înțeles este că problemele psihice trebuie tratate cu răbdare și dragoste, nu cu ură și indiferență.
Definirea conceptelor
Cei care suferă de claustrofobie se simt foarte inconfortabil în spațiile închise și în camere mici, deoarece mintea lor se gândește la tot felul de probleme ce pot apărea. Pentru ei, pereții îngrădesc viziunea asupra lumii, ceea ce înseamnă automat că e pe cale să se întâmple ceva rău, iar astfel de persoane lasă multe oportunități să treacă pe lângă ele și nu au încredere în oameni. Această afecțiune se întâmplă la cei care vor să aibă mereu totul sub control și care, de obicei, au fost înșelați.
Pe de altă parte, pacienții care suferă de agorafobie sunt adesea antisociali, nu le plac mulțimile de oameni și sunt timizi. Le place să păstreze un cerc restrâns de prieteni și o viață limitată la doar câteva lucruri de bază, tocmai pentru a nu fi puși în situația în care să se afle într-o mare aglomerație. Nu au încredere în oameni și nu le place să împartă ceea ce au, în plus, se simt înconfortabil în piețe, mijloacele de transport, la concerte, nunți și orice alt loc cu mai mulți oameni.
Factori declanșatori
Ambele fobii au de-a face cu spațiul dintr-o încăpere, dar în timp ce claustrofobicii devin nervoși dacă trebuie să folosească liftul, singuri sau cu altcineva, dacă trebuie să facă o tomografie sau să treacă printr-un tunel, cei care suferă de agorafobie încearcă cu orice preț să evite parcurile de distracții, cluburile sau aeroporturile. Este vorba aici despre teama de a păți ceva. De asmenea, există riscul ca un om care suferă de claustrofobie mai degrabă să aleagă să se sinucidă decât să fie închis într-o cușcă, iar cei care suferă de agorafobie au atacuri de panică declanșate de pericolele care îi așteaptă într-o mulțime. Aceste atacuri de panică pot fi provocate de foarte multe lucruri, printre care sentimentul copleșitor de anxietate și depresie, iar senzația de gol interior ce rămâne în urma lor este cea mai gravă. Dacă ai trecut deja prin aceste crize și atacuri de panică, înseamnă că este momentul că apelezi la un profesionist care te poate ajuta, pentru că precum orice altă afecțiune, dacă aceste fobii sunt lăsate netratate, ele se agravează și ajung să te țină în casă pe termen nedeterminat.
Mărimea camerei
În ceea ce privește agorafobia, cei care au această problemă pot sta într-o încăpere de dimensiuni normale în care mai sunt alți 2-3 oameni, dar cei cu claustrofobie vor fi îngrijorați de dimensiunea încăperii indiferent câți oameni sunt acolo. În primul caz nu contează atât de mult dimensiunea camerei cât numărul persoanelor din ea, pe când în al doilea caz cel mai mult contează tocmai dimensiunea încăperii.
Tot ce trebuie să știi despre claustrofobie și agorafobie
Claustrofobia este frica de ceea ce se poate întâmpla în spații mici și închise, iar agorafobia este anxietatea provocată de spațiile aglomerate, dar diferențele nu se opresc aici.