Pe măsură ce copiii cresc, ei încep să devină independenți și să-ți limiteze accesul la spațiul lor personal, iar când cineva drag se îndepărtează de tine parcă îți lasă un gol în inimă și nu poți înțelege de ce, dar pur și simplu nu te poți aștepta ca un copil să te sune în fiecare zi toată viața. Dacă viața te-a purtat totuși pe căi străine, iată cum să menții cât mai mult timp relația cu copilul tău:
1. Comunicarea este cheia
Toată lumea înțelege că fiecare este ocupat cu viața lui, mai ales dacă cineva încearcă din greu să se ajusteze vieții într-un oraș sau într-o țară nouă, dar părinții trebuie să realizeze că cei mici au nevoie de suport emoțional mai mult decât de cadouri și bani. Copiii nu uită dragostea și grija ta decât dacă nu le-o mai oferi. Ține cont însă de faptul că nu numai tu trebuie să ai timp de un video-call lung ci și copilul, care acasă trebuie să învețe, să facă lecții, să se joace cu prietenii lui sau în funcție de vârsta pe care o are deja, chiar să lucreze, așa că încearcă să faci un program pe care să-l respecți.
2. Trimite-i cadouri și surprize
Acesta este cel mai vechi truc și una dintre cele mai vechi forme de manipulare. Este minunat să oferi ceva cuiva, dar și mai plăcut este să primești, pentru că inima ta este umplută de dragoste când primești un pachet de la o persoană pe care o îndrăgești. Gândește-te la ce anume îi trebuie copilului tău și de fiecare dată când îți spune că a văzut ceva, că îi trebuie sau că și-ar dori ceva notează-ți undeva și când ai bani și timp, fă pe cât posibilul să-i iei ceva din lista respectivă. Iar dacă nu-ți permiți, măcar scrie-i câte o scrisoare din când în când, deoarece chiar dacă vorbiți regulat la telefon, se va bucura să primească ceva de la tine.
3. Fii mereu pregătită să-l asculți
Da, poate fi plictisitor și greu să asculți cum vorbește fără sens sau cum se plânge de nu știu ce profesor, dar ascultarea este esențială pentru o relație bună cu copiii, cu atât mai mult atunci când îți spun lucruri irelevante. Ajută-ți întotdeauna copilul să găsească o rezolvare la problemele lui, indiferent cât de mărunte ar fi acestea și fii acea persoană la care poate apela oricând.
4. Fii la curent cu viața lui
Toată lumea este ocupată și uneori o să vorbiți doar banalități, dar asigură-te că știi ce se întâmplă în viața lui și nu vorbiți doar despre vreme. Întreabă-l dacă-i place de cineva și cu ce se ocupă prietenii lui, dar nu ca pe o formă de control ci pur și simplu ca să-i arăți că te interesează viața lui. Ascultă-i poveștile și reține numele pe care ți le menționează de mai multe ori.
5. Nu-i invada intimitatea
Fiecare are propriile probleme și propriile secrete și trebuie să înțelegi că vine și vârsta la care copilul tău nu-ți mai spune chiar totul, din diverse motive. Nu-l forța să vorbească cu tine dacă nu vrea și lasă-l să învețe anumite lucruri pe propria piele, chiar dacă uneori te va durea să vezi cum suferă.
6. Fii sprijinul lui emoțional, nu doar financiar
Acest aspect trebuie luat foarte în serios. Se leagă de punctele anterioare, pentru că un copil, indiferent de vârsta lui, are nevoie nu doar de cadouri, care pe moment își fac treaba, dar și de un umăr pe care să plângă sau de cineva căruia să-i spună off-ul. Dacă nu poți fi fizic lângă el, măcar spune-i că ți-e dor de el și arată-te oricând disponibilă să vorbiți despre orice, dar încearcă să nu-i împărtășești prea multe dintre problemele tale, ca să nu-l împovărezi mai mult.
6 trucuri pentru a te descurca în rolul de părinte la distanță
Să-ți trimiți copiii la studii sau să plece departe pentru un loc de muncă mai bun este un lucru foarte greu pentru un părinte, tot așa cum este și să plece el de acasă ca să poată să-și întrețină familia.