În funcție de ceea ce pui într-o salată, aceasta îți poate fortifia organismul sau poate fi cel puțin la fel de calorică precum alte preparate. În acest sens, legumele și fructele cât mai puțin procesate oferă vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali, ce-ți protejează celulele și sprijină funcționarea sistemului imunitar. Iată 7 ingrediente care te vor ajuta să dai gust salatei și să ai o sănătate de fier.
1. Verdețuri
Orice salată are nevoie de o bază, pentru care foarte bune sunt verdețurile cu frunze cât mai închise la culoare, deoarece conțin mai multe fitochimicale, pe lângă vitaminele A și C, care susține sistemul imunitar prin proprietățile sale antibacteriene. În acest sens, spanacul conține mai multă vitamina E decât orice altă legumă, dar foarte bune sunt și salata kale și loboda, care sunt bogate în folați, luteină și zeaxanthin.
2. Ciuperci
În mod normal, ciupercile au aromă slabă, dar plăcută și pot fi folosite în foarte multe preparate, de la tocănițe, ciulamale până la salate și consumate chiar de sine stătătoare. În plus, chiar și cele mai răspândite, precum champinion, crimini și Portobello s-a dovedit că au proprietăți imuno-modelatoare.
3. Citrice
Lămâile, lime-urile, portocalele și restul citricelor sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, fiind perfecte în salate. Acestea te fac mai puțin predispusă la infecții și pot fi folosite ca toppinguri sau dressinguri.
4. Ardei gras roșu
Dacă vrei într-adevăr să sporești cantitatea de vitamina C pe care o consumi, pe lângă citrice, poți adăuga ardei gras, de preferat roșu, deoarece are de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, conține vitamina E și beta-caroten, toate având un rol foarte important în fortifierea imunității. De asemenea, ardeiul promovează înmulțirea celulelor albe, care au un rol important în protejarea împotriva microbilor.
5. Nuci
Nucile vor adăuga o textură crocantă salatei tale și sunt pline de nutrienți. Ele conțin vitamina E, care îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar prin activarea celulelor T și mai conțin acizi grași omega-3, cu proprietăți antiinflamatorii.
6. Fructe de pădure
Dacă vrei să adaugi un pic de dulceață salatei tale și o doză importantă de antioxidanți, poți pune o mână de fructe de pădure, precum zmeură, mure, afine sau căpșuni, care sunt bogate în fitonutrienți și vitamine. Afinele conțin și pterostilben, un fitonutrinet dovedit eficient în lupta cu multe boli.
7. Somon
Plantele nu sunt singurele ingrediente care întăresc sistemul imunitar dacă sunt adăugate în salate, deci dacă vrei să crești aportul de proteine poți încorpora în salate somon. Acesta înseamnă că vei consuma mai mult omega-3, vitamina D și antioxidanți, care luptă împotriva inflamațiilor, având un rol direct în funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar.
7 ingrediente pe care să le adaugi în salatele tale, pentru a avea o imunitate mai bună
Calendaristic, vara se apropie de sfârșit, dar dacă semeni cu majoritatea oamenilor, ceea ce vrei să faci cel mai puțin acum, este să stai ore întregi să gătești în căldura bucătăriei, de aceea apelezi destul de des la salate ușor și rapid de făcut.