Alimentația nepotrivită îți scade nivelul de energie și provoacă inflamații care în timp duc, printre altele, la probleme digestive, oboseală și gândire îngreunată, dar și probleme cu pielea și constipație. Vestea bună este că nu trebuie să-ți schimbi complet felul în care mănânci, ci doar să rărești consumul anumitor alimente, pe care le identifici în funcție de reacțiile organismului tău. Pentru început, poți porni de la următoarele trucuri:
1. Înlocuiește uleiul tău normal cu cel de măsline extra virgin
Nu e vorba atât de faptul că vreunul dintre uleiuri ar fi cu mult mai sănătos, dar dintre toate cele folosite la gătit, cel de măsline extra virgin are cel mai mare nivel de antioxidanți, care s-a dovedit că au efecte antiinflamatoare. Îl poți folosi pe grătar, pentru a prepara peștele, poți stropi legumele cu el sau îl poți adăuga în salate.
2. Optează pentru hamburger cu somon
Într-adevăr, carnea roșie este gustoasă, dar dacă mănânci prea multă, mai ales procesată într-un cârnat, ai un risc mai mare de a face diverse inflamații în organism. Pe de altă parte, peștele gras, precum somonul, conține cantități mari de acizi grași omega-3, care protejează de inflamații.
3. Apă minerală în loc de suc
Sucurile din comerț au foarte mult zahăr, care a fost legat de nivelul mare de inflamații. Studiile au dovedit și faptul că orice tip de suc provoacă inflamații până și persoanelor de altfel sănătoase, așa că dacă ai poftă de acid aromat, mai bine optezi pentru un pahar de apă minerală cu lămâie, fructe și castraveți.
4. Fructe în loc de cartofi prăjiți
O singură masă bogată în grăsimi poate declanșa un răspuns inflamator în organism, iar a consuma o porție foarte mare de cartofi prăjiți nu este niciodată o idee bună. În locul acestora, mai bine optezi pentru o salată de fructe multicoloră, deoarece studiile au arătat că polifenolii conținuți de acestea ajută la scăderea numărului și a cantității de inflamații.
5. Alege pâine integrală
Cercetările au arătat că procesarea minimă a tărâțelor din pâinea cu cereale sau tip grâu întreg reduce inflamațiile din organismul uman. Din fericire, acum poți găsi pe piață foarte multe alimente, de la pâine până la paste și pizza făcute din făină integrală, pentru a nu fi nevoită să renunți complet la alimentele tale preferate.
6. Încheie-ți ziua cu o pătrățică de ciocolată neagră
Cu siguranță îți place ciocolata, așa că adaugă în alimentația ta un pic de ciocolată neagră în fiecare seară, pentru a beneficia de antioxidanții și flavonoizii din ea.
7. Optează pentru vin roșu în locul berii
Dacă ieși în oraș cu fetele sau petreci o seară romantică acasă, alege să bei un pahar de vin roșu în locul unei sticle de bere, chiar dacă acesta este mai scump și te ține mai puțin. Ține minte însă că un pahar de vin pe zi este benefic, însă mai multe au deja un efect advers.
7 moduri în care să-ţi transformi dieta într-una antiinflamatoare
Dacă nu te-ai gândit până acum să ai o dietă antiinflamatoare, nu-ți face griji, pentru că nu ești singura, majoritatea ignorând acest aspect, însă unele alimente consumate în exces pot duce la boli cronice serioase, precum diabet de tip 2 și probleme cardio vasculare.