În cele 9 luni de sarcină citești tot felul de reviste și urmărești mai multe clipuri sperând să acumulezi cât mai multe informații, iar viitorii părinți, mai ales cei care așteaptă primul lor copil, fac tot posibilul să descopere metode de a avea un copil sănătos, fericit și deștept. Iată însă cum poți profita la maximum de această perioadă, asigurându-te că atât tu cât și viitorul tău copil veți fi bine.
1. Babymoon
Dacă tot ai avut parte de o lună de miere (honeymoon) acum este momentul să ai parte și de un babymoon, pentru a sărbători o nouă etapă din viața ta și deoarece trebuie să nu uiți că n-ai făcut singură copilul. Acum este ocazia perfectă să fiți încă o dată doar voi doi. Aceasta este o tradiție mai nouă, dar binevenită.
2. Alimentație sănătoasă
Desigur, trebuie să faci tot posibilul să-i asiguri celui mic un cămin călduros, dar ai grijă de amândoi în același timp doar dacă mănânci cum trebuie, pentru că nutriția lui vine dinspre tine. De asemenea, trebuie să știi că în această perioadă sistemul tău imunitar are un pic de suferit, la modul că ești mai predispusă la diverse infecții, diabet și tensiune, iar activități precum fumatul sau consumul de alcool înrăutățesc situația.
3. Sport
Chiar și în timpul sarcinii poți face sport, dacă medicul îți dă undă verde și nu există alte complicații sau pericole. Exercițiile ușoare și yoga sunt chiar indicate, pentru a acumula cât mai puține kilograme și se spune că acei copii născuți din mame care au făcut sport în timpul sarcinii ar fi mai deștepți. În plus, statisticile arată că mamele care fac sport au un travaliu mai ușor și mai scurt.
4. Masaje
Durerile de spate, umflarea picioarelor, sânii dureroși, umerii grei, toate acestea se pot ameliora prin masaje prenatale, menite să te detensioneze. Pe lângă acestea, pentru a te relaxa, mai poți apela la reflexoterapie și terapie cu lumină.
5. Muzică
Din al doilea trimestru de sarcină, copilul începe să audă tot ce auzi și tu, doar că mai încet, de aceea li se și recomandă cuplurilor să evite certurile, pentru a nu stresa copilul. Pentru a-ți calma burtica agitată, îi poți pune celui mic sunete din natură și muzică ușoară.
6. Planuri
Cu siguranță ai foarte multe de pus la punct pentru venirea minunii pe lume, mai ales dacă ești la primul copil, așa că fă din timp curățenie generală, fă loc în șifonier și instalează echipamente de protecție la prize și scări. Vorbește cu partenerul tău pentru alegerea unui nume și puneți la punct camera copilului, astfel încât cu o lună și ceva înainte să aveți totul pregătit.
7. Suplimente
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să te ții este să-ți iei în fiecare zi vitaminele prenatale, care să conțină și acid folic, deoarece acesta descrește riscurile de autism cu până la 40%. Acid folic îți mai poți extrage din nuci, semințe de in, spanac, boabe de fasole, tofu, linte și cereale pentru micul dejun.
Pe lângă toate acestea, lasă-ți partenerul să vorbească regulat cu burtica ta, deoarece legăturile familiale se creează încă din pântece și controlează-ți frecvent tiroida, care poate influența dezvoltarea fătului, prin simplul fapt că ea emite anumiți hormoni.
7 lucruri pe care să le faci când ești însărcinată
Bucuria de a deveni mamă este cea mai mare pentru o femeie și chiar dinainte ca burta să ți se vadă începi să te miri de mica minune din tine, dar odată cu nașterea unui copil vine și nașterea unei mame.