În mod șocant, 1 din 5 femei suferă diverse afecțiuni psihice în timpul sarcinii sau în timpul primului an de lăuzie și îngrijorător este faptul că 7 din 10 femei mușamalizează acest lucru. Ai în continuare 7 motive pentru care ar trebui să vorbim mai mult despre sănătatea mentală a mamelor și de ce trebuie să înțelegi că dacă ai născut nu trebuie să ții în tine toate gândurile negre.
1. Nici o femeie nu merită să sufere în tăcere
Uită de mitul mamei perfecte, deoarece maternitatea este ceva dificil, nu e o poză perfectă. Ai parte de multă oboseală și multe griji, așa că cere ajutorul dacă ai nevoie.
2. Nimeni nu este imun
Orice femeie, indiferent de vârstă, istoric medical, cultură sau venit, poate suferi de diverse afecțiuni psihice în timpul sarcinii sau după. Nu este vina ta, nu ești o mamă rea doar pentru că simți sau gândești ceva. Lasă-i măcar pe cei dragi să te susțină.
3. Identifică semnele
Ar trebui să știe toată lumea la ce să fie atentă, întrucât problemele pshice la mame se pot manifesta sub formă de tristețe profundă, lipsă de speranță, griji exagerate, pierderea apetitului, oboseală exagerată, sentimente de vină și ignorarea acestora duc la retragere din societate și chiar gâduri de suicid sau rănire a copilului.
4. Se poate întâmpla oricând
Problemele mentale pot apărea oricând în sarcină sau până la 2 ani după naștere, dar trebuie să înțelegi faptul că a avea un copil este un eveniment important și este în regulă să nu fii ok mereu, deoarece viața ta se schimbă automat.
5. Învață să ai grijă de tine
Fii cu tine cel puțin pe cât de înțelegătoare ești cu cei din jur, fiindcă atunci când ești mamă mai trebuie să fii și egoistă din când în când și să ai grijă doar de tine. În plus, când ai parte de măcar puțin timp doar pentru tine, devii o persoană mai calmă și mai fericită, adică exact ce are nevoie familia ta, ca tu să te simți bine.
6. Tratează-ți sănătatea mentală la fel cum o tratezi pe cea fizică
Uneori nu te poți apuca de sport imediat, dar acesta nu este singurul mod de a elibera endorfinele din creier. Câteodată însă trebuie să-ți întărești sănătatea fizică pentru a putea fii puternică din punct de vedere emoțional, însă în timp ce majoritatea oamenilor nu se tem sau rușinează să meargă la un medic, cei mai mulți nici nu se gândesc să apeleze la un psiholog sau psihiatru. Simte-te bine în pielea ta și fii mereu tu însăți, găsește diverse activități care să te relaxeze și apelează la orice fel de profesioniști ori de câte ori ai nevoie.
7. Interesează-te de unde poți primi sprijin
Interesează-te din timp de unde poți primi spijin. Acesta poate veni din partea cabinetelor private de pshiatrie, a spitalelor de profil, a grupurilor de mame din parc, de pe rețelele de socializare sau de la diverse cursuri și chiar de la membrii comunității tale religioase.
7 motive pentru care trebuie să vorbim mai mult despre sanatatea mentala a mamelor
Maternitatea este solicitantă și epuizantă, așa că toate femeile trebuie să înțeleagă faptul că nu este o rușine să apelezi la ajutor.