După ce ai un copil există riscul să te izolezi, din cauză că ți se schimbă prioritățile și nici timp nu mai ai la fel de mult pentru a ieși cu prietenii, iar lipsa somnului te face să te simți singură și epuizată, ceea ce aduce cu sine multe griji și nesiguranță. Acestea sunt agravate de apariția pandemiei, care presupune izolare socială, deci mai puțin suport din partea prietenilor și a familiei și mai multe responsabilități, care sporesc sentimentele de anxietate și depresie.
Cercetătorii de la Universitatea din Alabama au confirmat faptul că femeile care au născut în această perioadă sunt și mai stresate, astfel încât 40% dintre ele au experimentat ce înseamnă depresia perinatală, spre deosebire de doar 15% înainte de apariția COVID. Studiul publicat în „Frontiers in Global Women’s Health” și realizat pe 900 de femei, unele fiind însărcinate, altele dând naștere în ultimul an, a mai scos la iveală faptul că 72% dintre ele resimt anxietate de nivel moderat, dar în timp ce orice părinte își face griji, indiferent de situație, în special în această perioadă trebuie urmate sfaturile de mai jos.
1. Mișcare
Exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și ajută astfel la tratarea depresiei, iar femeile care fac cel puțin 150 minute de mișcare moderată pe săptămână înregistrează simptome mai blânde. După naștere, ceea ce ajută cel mai mult sunt plimbările în aer liber alături de copil. Faptul că ieși din casă și vezi măcar de la distanță alți oameni, că te plimbi prin soare și aer curat, te face să te simți mai bine și să-ți iei porția de vitamina D necesară.
2. Intră într-un grup de sprijin
Caută grupuri mai mici, din care să cunoști măcar virtual alte femei în aceeași situație cu tine, dar de care să te simți cumva legată, pentru a putea vedea că nu ești singura într-o situație dificilă. Ocazional, puteți face și conferințe video. Idee e ca atunci când te simți copleșită să ai la cine apela.
3. Creează o rețea de sprijin
Dacă îți faci griji că nu vei mai găsi pe rafturi hârtie igienică, scutece, formulă de hrană pentru cel mic sau șervețele umede și dezinfectant, ar fi bine să te înconjori de oameni care atunci când merg la cumpărături să se gândească și la tine și să-ți ia anumite produse de care știu că poți avea nevoie când ai un copil mic. Să ai un copil este o schimbare semnificativă și destul de grea, mai ales în mijlocul unei crize mondiale, dar noile mame ar trebui să fie protejate de către cei dragi.
4. Intră în diverse grupuri de pe social media
Fie că ai sau nu în realitate prietene care deja au devenit mame și te pot ajuta măcar cu sfaturi, dacă nu cu anumite produse, grupurile de social media ți se vor părea utile, așa că intră în vorbă cu femeile de acolo și vezi prin ce trec ele și cum reușesc să facă față situației.
5. Ține minte să ai grijă de tine
Respiră adânc și când te lovește anxietatea încearcă să meditezi. Respiră încet, inspiră pe nas și expiră pe gură, pentru a fi conștientă de clipa prezentă. Nu te lăsa copleșită de faptul că n-are cine să te ajute la făcut curat sau că nu are cine să aibă grijă de cel mic cât faci un duș, respiră prin diafragmă și ai grijă de tine, pentru că dacă tu ești fericită și familia ta va fi. Bea multă apă, ascultă podcasturi, uită-te la serialul preferat, fă o baie cu spumă, mănâncă ceva bun, permite-ți să te răsfeți din când în când.
6. Găsește ceva amuzant de făcut
Pe cât de greu pare uneori, întotdeauna te ajută să vezi partea plină a paharului și să găsești bucurie în orice lucruri mici, astfel că anumite persoane sau hobby-uri te pot face să zâmbești. Orice ai face, important este să nu te gândești într-una la probleme și greutăți ci să-ți lași mintea să cutreiere.
7. Vorbește cu medicul tău
Când anxietatea și depresia te copleșesc, acestea pot să-ți pună piedici în activitățile de zi cu zi, deci e mai bine să nu-ți fie rușine să vorbești cu specialiștii despre ceea ce simți.
7 moduri în care proaspetele mame pot trece peste stresul cauzat de COVID-19
Când naști, mai ales pentru prima oară, ești copleșită de toate informațiile pe care trebuie să le asimilezi într-un timp relativ scurt și alegerile pe care trebuie să le faci în privința celor mai bune produse pentru copilul tău.