Să ai probleme psihice sau emoționale este doar o parte naturală a vieții, nu este nimic care să te țină pe loc, iar Dr. Jane Graham autoarea cărții „Missing Ellie” îți împărtășește recomandările ei.
1. Realizează că psihologul te va întreba despre copilăria ta
Când îi prezinți problemele tale, psihologul se va întreba de ce ți se întâmplă tocmai ție așa ceva și de ce acum. El va trebui să te înțeleagă în contextul întregii tale călătorii prin viață și chiar dacă tu ai impresia că ai avut o copilărie perfectă, el va face anumite legături pe care tu nu le puteai vedea. Fii astfel pregătită să te întrebe despre copilăria și familia ta și încearcă să răspunzi pe cât de sincer poți.
2. Fii sinceră
Indiferent cât de rușine îți este de ceva anume, fii pregătită să răspunzi cu sinceritate la orice întrebare, pentru că psihologul trebuie să înțeleagă ce anume spui, dar mai ales ce ai tendința să ascunzi. El te poate ajuta doar dacă înțelege pe deplin ce te deranjează.
3. Fii pregătită să primești teme
Psihologul nu poate face nimic pentru tine sau doar cu tine, așa că trebuie să te pregătești ca uneori să primești diverse exerciții de făcut acasă cu cei dragi. Câteodată acestea vor fi dificile sau vor cere de la tine să fii perseverentă în ținerea unui jurnal. Cele mai multe terapii vor necesita ca tu să îți asumi responsabilitatea gândurilor, sentimentelor, vorbelor și comportamentelor tale atât în camera de terapie cât și în afara ei.
4. Ai răbdare
Nu există soluții rapide, iar terapia este ceva de durată. Câteodată vei simți că lucrurile se schimbă și altădată că nu înaintezi pe cât de repede ți-ai dori. Poți privi acest proces ca oglindirea vieții tale în orele de terapie.
5. Pregătește-te să te simți inconfortabil
Dacă ai această posibilitate, încearcă să-ți aranjezi sesiunile în zile și la ore după care nu va mai trebui să te duci la muncă, pentru a avea timp să procesezi tot ceea ce s-a întâmplat. Uneori, la consiliere te vei simți vulnerabilă și vei pleca supărată, dar nu abandona tot procesul, deoarece aceste sentimente fac parte din tine și trebuie să le accepți.
6. Spune-le prietenilor apropiați și familiei că mergi la psiholog
Încearcă să obții oricât sprijin crezi că vei avea nevoie și dacă trebuie să anulezi planurile anterioare pentru o ședință de terapie, spune oamenilor respectivi despre ce este vorba, deoarece dacă îți sunt prieteni adevărați te vor înțelege. În plus, în timpul săptămânii răsplătește-te cu diverse lucruri sau activități precum o sesiune de jogging, o intrare la piscină, o baie cu spumă sau orice îți face nivelul de oxitocină să crească.
7. Asigură-te că psihologul este acreditat
Pentru a beneficia din plin de terapie trebuie să te asiguri că mergi la o persoană cu studii, un psiholog acreditat, cu un cod de conduită exemplar și care îți poate prezenta dovezi ale cursurilor absolvite, dar și ce anume va păstra din ședințele cu tine și cum îți va proteja dreptul la intimitate.
Când alegi într-un final să apelezi la ajutor specializat fii blândă cu tine însăți și nu te aștepta la prea multe schimbări peste noapte. Oferă-ți același timp și aceeași dragoste pe care i le-ai oferi unui prieten la nevoie.
7 moduri în care să beneficiezi din plin de psihoterapie
Multe persoane au apelat la ajutor specializat sau se gândesc să o facă, dar dacă în trecut oamenii se temeau sau rușinau să le spună altora, acum totul a devenit mai relaxat și se știe cât de important este să cauți ajutor atunci când ai nevoie.