Pe lângă a-ți alcătui rapid o rețea de networking bazată din oameni cât mai sus puși în companie, dacă vrei să fii cu adevărat remarcată și să prinzi cât mai curând un job mai bine plătit, iată ce trebuie să faci:
1. Setează-ți urgent un obiectiv profesional
Nu există o scurtătură pentru către promovare, dar poți trimite anumite semnale că ai planuri mari. Spune-le șefilor tăi că ești încântată de munca pe care o prestezi, dar că ai un plan de lungă durată și nu aștepta ca managerii să te cheme la o discuție. Setează-ți din start un scop și așteptări realiste, pentru a avea despre ce să discuți la viitoarele evaluări.
2. Învață ceva nou
Faptul că vrei să înveți ceva nou îți va da oportunitatea să dezvolți o abilitate ce-ți va trebui pe viitor și te va face să fii remarcată. Asigură-te că profiți de fiecare training, curs sau conferință la care poți participa. Dacă ai impresia că știi deja tot ce trebuie pentru postul pe care-l ocupi sau către care tinzi, te poți dezvolta și în afara acelei arii.
3. Ține evidența realizărilor tale profesionale
Într-o lume ideală, șeful știe deja tot ceea ce faci pentru companie și se bucură de orice realizare de-a ta, dar dacă pare să-i pese prea puțin, nu lăsa lucrurile bune din viața ta să treacă neobservate. Ține o evidență a realizărilor tale și nu uita să-ți notezi și toate cursurile la care-ai participat, ca să fii pregătită când vei avea o discuție față în față cu șeful tău. Nu trebuie să te bazezi doar pe memoria ta pentru a aduce în discuție un subiect, te poți inspira din notițe.
4. Găsește-ți aliați mai importanți decât șeful tău direct
De exemplu, stabilește o întâlnire cu cineva de la HR, deoarece multe companii mari au programe pentru dezvoltarea carierei, chiar dacă acestea nu sunt folosite prea des, iar personalul HR poate fi în stare să te consilieze pe teme profesionale. În plus, asigură-te că primești feedback de la toate persoanele cu care lucrezi și că, eventual, te atașezi de cineva care-ți poate fi mentor, pentru că astfel îți identifici punctele forte și cele slabe.
5. Acționează imediat după o reușită
Nu-ți lăsa realizările să treacă neobservate, deoarece adesea, promovările sunt influențate de cele mai recente realizări ale cuiva. Deci dacă tocmai ai livrat un proiect important înainte de termen, acum este momentul să discuți despre o posibilă avansare sau mărire de salariu. Ține cont de faptul că multe decizii de avansare au fost luate pe baza rezultatelor din ultimele 2-3 luni.
6. Ai răbdare
Rareori se întâmplă să te promoveze cineva în primul an de la intrarea ta într-o companie, deci ai un pic de răbdare. Între timp, dă tot ce ai mai bun, construiește-ți rețeaua de networking și notează-ți rezultatele, dar nu aștepta mai mult de 5 ani pentru a aduce vorba de promovare sau mărirea salariului, deoarece pe urmă șansele scad cu fiecare an petrecut într-o firmă, mai ales dacă nu te remarci cu ceva deosebit, așa că după o anumită vreme te poți gândi deja la o reorientare profesională.
7. Fă-ți singură reclamă
Chiar dacă nu este momentul pentru promovări sau evaluări, ar trebui totuși să le aduci aminte șefilor tăi din când în când ce rezultate ai și ce ai mai învățat nou. Scapă de timiditate și lasă-te observată! Vorbește despre ceea ce știi să faci și unde vrei să ajungi, pentru că altfel sunt slabe șansele ca cineva să vină pur și simplu să-ți ofere o promovare sau o mărire de salariu, pentru că până la urmă, fiecare șef își urmărește în primul rând propriul interes.
7 moduri în care să te faci remarcată la locul de muncă
Ceea ce simți când altcineva îți fură promovarea pe care o meritai este unul dintre cele mai sfâșietoare lucruri.