Să gătești împreună cu un copil mic s-ar putea să nu fie dorința ta arzătoare, dar această activitate are foarte multe beneficii, pentru toată lumea.
1. Îl face conștient de locul de unde vine mâncarea
Dacă îi dai tot timpul mâncarea de-a gata, cel mic nu va înțelege procesul de gătire sau va pricepe ce se întâmplă abia mai târziu. Pe de altă parte, dacă-l încurajezi să te ajute, el va vedea cam din ce sunt făcute anumite mâncăruri și va știi că produsul finit trece mai întâi prin mai multe faze.
2. Îl face să fie interesat mai devreme de treburile casnice
Dacă îți dorești ca cel mic să contribuie atunci când vine momentul să luați masa în familie, niciodată nu e prea devreme ca să începeți. Să te ajute în bucătărie va deveni parte din rutina voastră și nu i se va părea o corvoadă.
3. Îi dezvoltă simțurile
Gustul, mirosul, văzul, auzul și pipăitul alimentelor în stare crudă și pe măsură ce acestea se prepară îl vor ajuta pe copilul tău să își dezvolte abilitățile motrice. Mâncarea ce li se pare cea mai amuzantă celor mici e compusă din paste și orez, dar și legume sau făină, pentru că pot face mai multă mizerie cu acestea.
4. Îi faci cunoștință cu alimente noi
Deși nu pare mofturos la mâncare, se va bucura cu siguranță să vadă și să se joace cu toate ingredientele înainte de a fi amestecate. Evident, mâncarea preferată s-ar putea să fie spaghete bolognese, dar ca să înțeleagă exact ce consumă trebuie să și vadă ceapa și ciupercile.
5. Îl ajută cu dezvoltarea limbajului
Dacă îi arăți și numești tot ce folosești în bucătărie, acest lucru îl va ajuta să învețe noi cuvinte care au legătură cu sfera culinară. Te poți folosi astfel de orice aliment, dar și de veselă, pentru ca el să recunoască mai ușor o lingură, o furculiță, o tigaie și multe altele.
6. Îl poate inspira
Prin introducerea lui în bucătărie de la o vârstă cât mai fragedă, îi poți insufla chiar și calea pe care s-o ia cariera lui sau cel puțin un hobby de care să se apuce mai târziu. Astfel de activități îi pun la contribuție talentele și îi dezvoltă abilitățile, învățându-l lucruri utile toată viața, ca atunci când devine adult să știe cu ce să se hrănească singur și sănătos.
7. Este o activitate amuzantă
La copiii mici ar trebui să existe un echilibru între joaca de unul singur și cea împreună cu părinții. Dacă nu mai știți ce să faceți împreună ca să vă distrați, gătitul este activitatea ideală, întrucât nu numai că vă permite să aveți parte de timp de calitate împreună ci îi oferă și un anume grad de independență pentru mai târziu.
7 motive ca să gătești alături de copilul tău
Deși din motive de siguranță copiii nu pot ajuta în tot ceea ce ține de bucătărie, ei pot amesteca ingredientele, îți pot da un vas din dulap și băga resturile alimentare la locul lor.