Iată care sunt cele mai des întâlnite motive din cauza cărora te trezești în toiul nopții și ți-e greu să adormi la loc.
1. Poziția greșită de dormit
Simptome precum oboseala cornică, durerile de cap, gât sau spate și arsurile în piept se datorează poziției incorecte de dormit. Ar trebui să fii atentă și la duritatea saltelei și a modului în care pernele îți sprijină gâtul și capul.
Conform Dr. John Douillard, dormitul pe partea stângă îmbunătățește digestia și circulația sângelui, sănătatea emoțională, ajută sistemul limfatic să funcționeze corect și previne bolile de inimă.
Dacă nu îți poți schimba complet obiceiurile de somn, măcar încearcă următoarele trucuri:
- Dacă dormi pe spate, pune o pernă sub genunchi, ca să scapi mijlocul de presiune.
- Dacă dormi pe o parte, pune o pernă între picioare, ca să aliniezi coloana vertebrală.
- Dacă dormi pe burtă, folosește o pernă foarte subțire sau elimină de tot pernele.
2. Zgomot de fond
Dacă locuiești într-un oraș mare, știi ce înseamnă să ai parte de zgomot zi și noapte. Sunetul alarmei partenerului, radioul vecinilor, autobuzele de pe stradă și copiii care se joacă în fața blocului, toate aceste zgomote îți strică somnul. Pentru a preîntâmpina disconfortul folosește dopuri de ureche pe care să le cureți des și izolează-ți fonic pereții casei.
3. Apneea în somn
În timpul apneei în somn căile respiratorii se blochează complet sau parțial și nu mai poți respira. În acest caz, trezirea se datorează nivelului scăzut de oxigen din sânge și printre alte simptome experimentezi durerile de cap, uscăciunea gurii, dureri în piept, oboseală excesivă și schimbări ale stării de dispoziție. În unele cazuri ajută o operație de corectare a poziției limbii și maxilarului.
4. Sindromul picioarelor neliniștite
Dacă te trezeși cu nevoia urgentă de a-ți mișca picioarele, este vorba despre sindromul picioarelor neliniștite. Această afecțiune neurologică produce mâncărimi, agitație și furnicături în picioare, uneori chiar și dureri în degete. Masează-ți picioarele și fă câteva exerciții fizice moderate, eventual și o baie caldă și schimbă-ți rutina de somn.
5. Temperatura nepotrivită
Reglează-ți temperatura camerei astfel încât să nu te trezești în mijlocul nopții că ți-e frig sau prea cald. Conform specialiștilor, temperatura ideală de dormit pentru un adult este între 15-19 grade, iar pentru copiii mici între 18-21 grade Celsius. De asemenea, poți încerca să faci o baie fierbinte înainte de culcare, care mai întâi să crească temperatura corpului tău, ca apoi să o scadă ușor, trimițând creierului semnalul că ești pregătită de culcare.
6. Alcoolul
Deși alcoolul are efect de sedativ care te poate trimite destul de repede la culcare, el poate fi chiar motivul nopților agitate. Pe măsură ce organismul metabolizează alcoolul din sânge, calitatea somului se înrăutățește și te vei trezi mai des în timpul nopții. Evită să consumi alcool cu cel puțin o oră înainte de culcare și bea în locul lui o cană de ceai de mușețel, care te va ajuta să ai un somn profund.
7. Activitatea online
Dacă stai pe telefon sau laptop până fix înainte să închizi ochii și îți verifici conturile de social media, vei dormi mai prost. Studiile au arătat că expunerea ochilor la lumina albastră împiedică organismul să producă melatonină, adică hormonul somnului. Închide orice dipozitiv electronic cu o oră sau două înainte de culcare și nu dormi cu telefonul în cameră.