O noapte de somn calitativ te face să te simți mai bine decât orice, fiind o pauză pentru ochii, mintea și trupul tău.
Ce se întâmplă cu organismul când dormi
Organismul uman funcționează exact ca un calculator, care în timpul somnului pare stins, dar de fapt rămâne activ. Deși ochii tăi sunt închiși și picioarele nu se mișcă, organele interne efectuează în continuare diferite funcții, dar este imposibil pentru ele să-și continue activitatea, dacă nu au parte și de odihnă.
Somnul îmbunătățește funcționarea creierului
Singurul moment când creierul apucă să se concentreze doar asupra sa este în timpul somnului, pentru că în rest, el este ocupat să transmită diverse semnale altor părți ale corpului. În timp ce tu dormi, creierul se concentrează pe îmbunătățirea memoriei, refacerea conexiunilor neuronale și transferarea informațiilor către memoria de lungă durată. Tot ceea ce înveți ziua, creierul absoarbbe și întărește noaptea.
Somnul este cheia pentru păstrarea tinereții
Expresia „să-ți faci somnul de frumusețe” vine de la faptul că acesta te ajută să-ți întreții aspectul. În timp ce tu dormi, organismul produce colagen, o proteină esențială pentru a avea o piele natural lucioasă. Dormitul pentru cel puțin 7 ore reduce ridurile fine și te scapă de pungile de sub ochi.
Îmbunătățește concentrarea
Când dormi prea puțin, gândirea ta începe să se încețoșeze, caz în carea cafeaua face mai mult rău decât bine. Scapă de căscatul neîntrerupt și faptul că nu te poți concentra în timpul întâlnirilor de afaceri și du-te mai devreme la culcare, astfel încât să poți dormi măcar 7 ore.
Previne apariția bolilor cronice
Cercetările actuale sugerează că privarera de somn îți afectează metabolismul și crește riscul apariției diabetului de tip 2, iar calitataea somnului influențează sănătatea inimii. De asemenea, lipsa somnului de calitate sporește numărul inflamațiilor celulare, ceea ce duce la afectarea țesuturilor.
Somnul luptă împotriva depresiei
Incapacitatea de a dormi noaptea duce la frustrări și anxietate, din această cauză unele persoane ajung să se teamă de venirea nopții, iar în timp, aceste sentimente se transformă în depresie, care influențează funcționarea de zi cu zi a cuiva. După ce este diagnosticată, depresia necesită tratament și este foarte important să-ți schimbi stilul de viață.
Îmbunătățirea imunității
Dacă are parte de suficient somn de calitate, organismul tău va putea combate mai ușor infecțiile și în multe cazuri nici nu va mai avea nevoie de medicamente. De aceea și doctorii recomandă odihnă la pat în timpul recuperării, pentru ca organismul să poată distruge bacteriile și virușii.
7 motive pentru care este mai bine să te duci la culcare când trebuie
Este ceva des întâlnit să ai un program de somn neregulat, mai ales când lucrezi de acasă, deoarece e ușor să pierzi noțiunea timpului, dar somnul este necesar pentru recuperarea organismului.