Soia este o sursă excelentă de micronutrienți care lipsesc persoanelor vegane și este un aliment foarte versatil, din el putând fi făcute mai multe feluri de mâncare, așa că iată de ce să folosești boabele de soia și nu numai, pentru a-ți varia meniul.
1. Este bogată în proteine
Tofu se face din soia și 100 g de tofu conțin aproximativ 11.5 g de proteine.
2. Este o proteină completă
Soia reprezintă una dintre puținele surse de proteine, ceea ce înseamnă că are toți cei 9 amino acizi necesari.
3. Este versatilă
Se poate găsi într-o multitudine de produse, toate cu prorietăți diferite. Ea este ingredientul principal din tofu, tempeh, miso, lapte de soia și diverse deserturi.
4. Poate fi îmbogățită cu calciu
Calciul este un alt micronutrient ce lipsește adesea veganilor, din cauza absenței produselor lactate. Acesta este foarte important pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.
5. Este o sursă excelentă de fier
Riscul apariției anemiei din cauza lipsei de fier poate fi diminuat prin consumarea produselor pe bază de soia. Cele mai frecvente simptome de anemie includ oboseala și lipsa energiei ce provoacă senzația de slăbiciune musculară.
6. Reprezintă o bună sursă de vitamina B12
Acest micronutrient lipsește adesea din dietele veganilor, deoarece se găsește predominant în carne și produse lactate. Deficiența de B12 este și ea legată de apariția anemiei ce duce la oboseală extremă, dar problema poate fi corectată prin consumul de produse din soia fermentată.
7. Scade nivelul colesterolului
Studiile au arătat că soia scade nivelul colesterolului rău și în combinație cu alte nuci și semințe are acțiune mai puternică.
7 motive pentru care să incluzi soia în alimentația ta
În ultimii ani, dietele vegane și vegetariene au câștigat în popularitate și soia a devenit ingredientul cheie în multe preparate alimentare.