90% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer de sân în stadii precoce depășesc boala, așa că mai bine previi și te informezi din timp decât să ai de-a face cu o boală mai serioasă.
1. Urinare frecventă
Urinarea frecventă poate fi semnul unei probleme cu tractul urinar sau cu rinichii. Poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal sau al florei microbiene vaginale, iar dacă urinezi și ți-e foarte sete este semnul intalării diabetului.
Câteodată ai impresia că te duci la toaletă de prea multe ori, dar normal este considerat undeva între 4-10 ori pe zi dacă bei lichide cât ar trebui. Dacă observi că urinezi mai des, du-te la un medic specialist care să-ți prescrie tratamentul adecvat pentru ca problema să nu degenereze.
2. Scădere bruscă de greutate
Nu trebuie să fii prea fericită dacă dintr-o dată slăbești câteva kilograme într-o perioadă scurtă de timp, fără a face mare lucru. Acesta este un semn al bolii Crohn, un indiciu al prezenței diabetului de tip 2 sau chiar cancer. În orice caz, acest lucru îți indică faptul că ceva este în neregulă cu organismul tău.
Dacă în ultimele 6-12 luni ai scăzut între 3-7 kilograme fără a schimba nimic în regimul tău de viață, atunci fă-ți un control amănunțit.
3. Păr pe unde n-ar trebui să fie
Hirsutismul sau părul în exces arată că ai prea multi hormoni masculini în organism, iar schimbarea înfățișării nu este cel mai rău lucu, deoarece se poate ajunge la infertilitate, tulburări ale metabolismului și chiar un risc mai mare de cancer la sân și afecțiuni ale endometrului.
Nu te panica, de cele mai multe ori, femeile nu fac diferența între pilozitate normală și exces, dar dacă te îngrijorează ceva poți să-ți faci o programare la endocrinolog.
4. Sângerări după menopauză
Femeile observă deseori anumite sângerări și după menopauză, dar acest sânge poate fi semnul unui cancer uterin sau alte afecțiuni patologice.
Femeile care urmează tratamente hormonale au, la aproximativ doi ani după instalarea menopauzei, ceva ce seamănă cu menstruația, este un fenomen normal. Dacă nu este vorba despre așa ceva, situația este îngrijorătoare, cu atât mai mult dacă a trecut un an de la ultima menstră.
5. Orice schimbare la nivelul sânilor
Primele semne de cancer la sân sunt foarte greu de observat, dar când vine vorba despre dureri sau noduli, aceștia trebuie examinați de urgență.
Nu subestima importanța autoexaminării, deoarece acest procedeu de palpare te ajută să identifici cancerul în stadii incipiente. Uită-te după orice fel de schimbare a consistenței, formei sau culorii pielii în zona sânilor și axile. Cât despre durerile de la menstruație, acestea sunt normale, deoarece atunci fluctuează nivelul hormonal.
6. Excrescențe atipice
Aceste bucăți de piele crescute în plus apar atunci când ai o inflamație sau o infecție în organism, dar motivele sunt multiple și numai un doctor te poate lămuri ce s-a întâmplat de fapt.
Orice apare neobișnuit este un motiv de îngrijorare dacă are îşi schimbă forma, culoarea sau miroase neplăcut.
7. Menstră dificilă
Motivele sunt fie ereditare, fie schimbarea climei sau faptul că ai tras prea tare în ultima lună la sală, dar poate fi vorba și despre ceva mult mai serios, precum endometrioză. Chiar dacă ești convinsă că este ceva ereditar, măcar o dată, du-te la deoctor, deoarece menstrele dificile, cu multă scurgere de sânge duc la anemie, din cauza pierderii fierului.
Este greu să-ți dai seama dacă ai sau nu probleme când ești la menstruație, dar dacă totul durează mai mult de 7 zile, trebuie să îți pui anumite întrebări, mai ales dacă are un roșu intens.
O dată de două ori pe an, du-te cu încredere și fără jenă la un ginecolog și fă-ți ecografii și mamografii. Medicilor poți să le pui orice fel de întrebări, ca să fii în primul rând tu liniștită și lămurită.
7 simptome periculoase, la care ar trebui să fie atente toate femeile
Afecțiunile de care suferă femeile sunt tăcute și simptomele se confundă deseori cu sindromul premenstrual sau alte maladii, dar poți să scapi repede de orice dacă te duci la medic imediat după ce observi ceva suspect.