Psihologii te ajută oferindu-ți 7 tehnici prin care să-ți faci copilul să doarmă liniștit.
1. Creează o rutină
Fă-i baie la o anumită oră, cântă-i un cântec de leagăn, permite-i să aleagă ce carte vrea să-i citești și chiar în ce pijamale să se culce, toate aceste indicii îi vor arăta că este timpul de culcare. De asemenea, setează o oră anume la care cel mic trebuie să se culce, pentru a-i intra în obicei. Este important și ca această rutină să nu includă activități sportive cu o oră înainte de culcare, surprize, zgomote puternice sau folosirea electronicelor.
2. Contactul cu pielea
Mai ales pentru copiii mici, contactul piele pe piele este foarte important, deoarece așa se calmează și dorm mai bine. În plus, studiile au arătat că cei care au suficient contact cu părinții sunt mai puțin stresați, iar dacă un copil nu stă suficient de mult timp pe pielea părinților în timpul zilei, acesta va fi morocănos seara și nu va vrea să doarmă singur.
3. Treci pe lumina de veghe
Lumina puternică transmite creierului că trebuie să stea treaz, iar cercetătorii au descoperit că lumina albastră este cea mai nocivă și trebuie evitată în timpul nopții, deoarece inhibă eliberarea melatoninei, care este hormonul ce relaxează cel mai mult organismul, de aceea este indicat ca seara să aprinzi lampa de veghe în locul luminii normale.
4. Ieși treptat din cameră
Această metodă implică să pregătești copilul de culcare, să-l pui în pat și în fiecare seară să te distanțezi un pic mai mult de el. În cazul nou născuților este normal ca un părinte să stea foarte aproape de ei, dar deja de la 3 săptămâni se poate începe distanțarea.
5. Metoda plânsului controlat
Scopul este să înveți copilul să adoarmă singur și din când în când să-l controlezi, pentru a vedea că totul este în regulă, dar perioadele în care stai departe să fie din ce în ce mai lungi, chiar dacă el începe să plângă când vă despărțiți. O altă variație este ca atunci când cel mic plânge să-l iei în brațe până se liniștește, apoi să-l pui din nou în pat și să repeți acest procedeu până când adoarme.
6. Ora de somn din ce în ce mai devreme
Poți păcăli copilul dacă la ora la care în mod normal s-ar culca începi să faci diverse activități pentru a amâna momentul, astfel încât el să obosească mai mult și mai repede, ca apoi să adoarmă singur, dar nu amâna culcarea cu mai mult de 30 până la 60 minute.
7. Reinterpretarea coșmarurilor
Studiile arată că cel puțin 80.5% dintre copii au coșmaruri și se trezesc speriați în timpul nopții. Dacă cel mic deja îți poate povesti ce a visat, tu îl poți ajuta discutând cu el despre coșmar și făcându-i un altfel de final sau citindu-i cărți care să-l ajute să-și depășească teama.