Din fericire, specialiștii sunt dispuși să te îndrume și îți spun care sunt cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac părinții, pentru ca tu să poți ocoli cât mai multe dintre ele.
1. Iau decizii pentru copiii lor
Este foarte important să-i dai copilului ocazia de a face propriile alegeri, deoarece dacă nu se simte stăpân pe viața lui va suferii de anxietate și stres. Încearcă să nu-i limitezi alegerile, ci încurajează-l și fii alături dacă are nevoie de ajutor.
2. Critică și compară
Dacă îți critici prea mult copilul, acesta nu va mai avea stimă de sine și nu va mai putea să se bucure de propriile realizări, simțindu-se ca un impostor. Experții consideră că fraze care încep cu „De ce ești atât de...” sau „De ce nu poți fi precum...” îi vor face rău pe termen lung.
3. Nu-i lasă să-și corecteze singuri greșelile
Se învață extrem de multe din greșeli și când încerci să-ți ferești copiii de ele, aceștia nu se mai confruntă cu consecințele propriilor acțiuni, așa că data viitoare când vrei să-l înveți ceva minte, mai degrabă lasă-l să dea piept cu rezultatele alegerilor sale sau fă în așa fel încât să-și dea seama unde și ce a greșit.
4. Vorbesc mai mult decât ascultă
Părinții trebuie să-și asculte foarte mult copiii, pentru a-i cunoaște, dar câteodată se grăbesc să-i învețe ceva și le povestesc vrute și nevrute, în loc să-i lase pe ei să vorbească și să explice pe limba lor. Trebuie să fii și un bun ascultător, pentru a-i dovedi că-l iubești așa că întreabă-l „ce” și „cum” în loc de „de ce”, ca să-l încurajezi să vorbească mai mult despre problemele lui.
5. Le permit să evite responsabilitățile
Unii părinți consideră că cei mici trebuie să aibă o copilărie plină doar de distracție și decid să nu-i lase să contribuie cu nimic în casă, dar în realitate, copiii trebuie să învețe de mici să facă lucruri în concordanță cu vârsta lor, pentru a putea deveni apoi, adulți responsabili.
6. Se fac că nu observă problemele copiilor
Notele proaste și problemele de comportament nu sunt întotdeauna doar rezultatul leneviei ci unele dintre ele sunt de natură psihică și psihologică, iar acestea nu trebuie ignorate.
7. Prea multe așteptări
Este normal ca un părinte să-și dorească ce-i mai bun pentru copilul său, dar dacă are așteptări prea mari de la acesta, problemele nu vor întârzia să apară. În primul rând, trebuie să realizezi că al tău copil nu poate fi cel mai bun în orice domeniu. În al doilea rând, în loc să-l tot împingi de la spate să fie mai bun decât alții, ar fi bine să te concentrezi pe realizările lui și abia apoi să-l ajuți să-și îmbunătățească abilitățile.
8. Compensează pentru lipsa celuilalt părinte
Unii părinți încearcă să fie mai duri sau mai permisivi decât partenerul de viață, dar în realitate, această abordare cauzează copiiilor și mai multe probleme, pentru că acesta nu mai înțelege ce este bine și ce este rău. Părinții ar trebui să ajungă la un compromis în ceea ce privește creșterea celor mici.
9. Fac anumite lucruri în locul copiilor
Ca să ai un copil independent e bine să-l lași să facă singur anumite lucruri, precum ghiozdanul pentru școală sau patul, după ce se trezește. Dacă ești genul de părinte care face totul pentru cel mic, experții sugerează să scrii într-o săptămână tot ce faci pentru el și la sfârșit să te uiți la această listă și să tai de pe ea tot ce ar putea face cel mic singur, să încercuiești ce poate face parțial și să continui să-l acolo unde nu se descurcă.
10. Nu fac ceea ce spun
Copiii învață prin imitație și trebuie să fii un exemplu pentru ei în cea mai mare parte a timpului. Încearcă să îi și arăți cum trebie să se comporte și ce trebuie să zică, nu doar să-i spui, dar recunoaște atunci când greșești ceva.
10 greșeli pe care le fac părinții
Să fii părinte este greu și spre deosebire de alte meserii, în acest caz nu prea e loc de greșeli, însă cu toții mai greșim din când în când, fie că facem sau zicem ceva ce le poate strica viitorul copiilor.