Mai jos vei găsi 10 sfaturi de la experți, despre cum să-ți crești copiii, deoarece este important să-ți dai silința de a fi un părinte cât mai bun.
1. Lasă-ți copilul să împartă patul cu tine până la vârsta de 3 ani
Unii specialiști sugerează că cel mai sigur mod de a dormi a unui copil este lângă mama lui și pediatrii spun că este chiar periculos să-l lași singur în cameră până la vârsta de 3 ani. În acest sens au fost studiați 16 copii mici în timp ce dormeau în pătuțul lor sau la pieptul mamei, iar monitoarele au arătat că stresul este de 3 ori mai mare când cel mic doarme singur. Cu toate acestea, dacă ții un nou născut la piept, încearcă să nu adormi, ca să nu-l sufoci în somn.
2. Nu-l forța să mănânce mai mult
Pune pe masă mâncare sănătoasă, ca să nu-ți faci griji în privința a ceea ce mănâncă cel mic, dar nu-l forța să mănânce, chiar dacă ți se pare că i-ar fi foame. Este mai bine să-l lași să mănânce ce, când și cât vrea.
3. Nu te speria dacă nu vrea să folosească olița
Da, vei face economie dacă nu va trebui să mai cumperi în fiecare săptămână scutece, dar copilul va face la oliță atunci când este pregătit. Conform pediatrilor, nu există o vârstă optimă la care să începi să-i pui olița, copilul trebuie doar să fie interesat de acest lucru, însă de obicei, totul începe undeva între 2 și 4 ani.
4. Oferă-i alternative
Chiar și un copil mic trebuie să învețe să fie independent, așa că pediatrii sunt de părere că regulile stricte sunt o opțiune greșită. Nu-i impune ceva copilului tău, de exemplu ce să mănânce sau cum să se îmbrace, ci lasă-l să facă singur alegeri, pentru a putea învăța.
5. Implică-ți copilul în timpul vizitelor la medic
Copiii ar trebui să învețe și cum să se comporte când merg la doctor și să-i poată oferi acestuia câteva informații despre sine. Până la vârsta de 6 ani, copiii trebuie să știe cum să răspundă singuri anumitor întrebări personale precum numele, prenumele, vârsta și ce simt, pentru a deveni responsabili de propria sănătate.
6. Fii atentă la schimbările bebelușilor
Medicii de familie au observat că nou născuții mănâncă foarte des, deci dacă trebuie să-l trezești ca să mănânce sau nu termină nici măcar porția pe care în mod normal o mânca, s-ar putea să fie bolnav. Fii atentă la simptome precum transpirație, felul în care plânge și dacă doarme diferit.
7. Fă aceste lucruri dacă are sub 1 an și nu se oprește din plâns
Câteodată simți că ai făcut totul, dar copilul tău nu se oprește din plâns. Dacă l-ai hrănit, i-ai schimbat scutecul și ai încercat să-l culci, dar plânge în continuare, încearcă următoarele lucruri:
Leagănă-l;
Pune muzică;
Plimbă-l;
Mergeți cu mașina;
Bagă mașina de spălat sau un ventilator.
8. Insuflă-i stimă de sine
Medicii sugerează că un copil care are încredere în sine este mai fericit și se supune mai greu infleunței anturajului, deoarece stima de sine ajută copiii să ia decizii mai bune. Pentru acest lucru, părinții ar trebui să-și laude copiii și să le recunoască eforturile, încurajându-i mereu să fie tot mai buni și dându-le responsabilități adecvate vârstei sau petrecând timp împreună, ca să-i facă să se simtă importanți.
9. Prefă-te că nu îi observi crizele de isterie
Specialiștii spun că cel mai bun mod de a opri tantrumul unui copil este să-l ignori, dacă vă aflați într-un loc în care amândoi sunteți în siguranță. De îndată ce copilul vrea doar să-ți acapareze atenția, când realizează că nu vei fi atentă la el se va potoli. La început, acest lucru va fi greu de făcut, dar te pot ajuta câteva cărți și jucării pe care să i le pui prin jur.
10. După o vizită la dentist, jucați-vă împreună ceva amuzant
Dacă vă duceți la dentist, încearcă să planifici ceva amuzant imediat după, pentru a-i crea copilului amintiri plăcute în legătură cu această experiență. Ai putea chiar să-ți întrebi copilul ce preferă să facă după. În plus, lasă-l să-și aleagă singur periuța și pasta de dinți, deoarece igiena dentară este foarte importantă și în timp ce vă spălați pe dinți puteți viziona un filmuleț amuzant sau răsfoi o carte.
Specialiștii îți oferă 10 sfaturi de creștere a copiilor
Continuă să citești dacă îți place ideea de a sta de vorbă cu copiii tăi în fiecare seară, cel puțin câte 15 minute.