Ceea ce face mersul pe jos cea mai bună formă de exercițiu fizic este că e blând cu inima și articulațiile, deci nu are efecte negative asupra sănătății și deși exercițiile la sala de fitness au succes mai repede și mai mare, ele prezintă și riscuri mai mari pentru sănătate.
1. Mersul reglează presiunea sanguină
Korea Institute of Sport Science, din Seoul a efectuat un studiu pe oamenii care mergeau zilnic câte 40 de minute pe jos și s-a descoperit astfel că mersul reduce presiunea sanguină la cei care suferă de hipertensiune. Cei care au ales să meargă 40 de minute pe jos în fiecare zi, legate, au înregistrat o scădere de 5% a valorilor tensiunii, iar celor care mergeau în 4 reprize de câte 10 minute, le-au scăzut valorile cu 3%. Medicii care au efectuat studiul spun că este important pentru oricine să facă alegerile care se potrivesc cel mai bine stilului personal de viață, dar care să-i ducă la rezultatele dorite.
2. La femei, mersul pe jos luptă contra cancerului la sân
The American Cancer Society recomandă ca un adult să aibă parte de 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de exerciții intense în fiecare săptămână, iar cercetătorii au descoperit că 7 ore de mers pe jos pe săptămână reduc cu 14% riscul de cancer la sân după menopauză. Femeile care au ales să meargă mai mult de 7 ore pe săptămână în pas alert, prezintă cu 25% mai puține riscuri de a fi diagnosticate cu cancer la sân. Cercetătorii recomandă cu tărie activitatea fizică, mai ales mersul pe jos, pentur menținerea sănătății.
3. Mersul pe jos reduce riscul de diabet
Un studiu publicat în 2012 sugerează că între 3000-7500 pași pe zi previn sau chiar tratează diabetul de tip II. De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să alterneze orele de stat pe scaun cu cele de mers sau făcut exerciții ușoare, pentru a putea reduce mai ușor cantitatea de zahăr ce duce la diabet.
4. Mersul ajută la producerea vitaminei D
După un studiu care a durat 30 de ani, oamenii de știință de la University of Western Ontario au ajuns la concluzia că vitamina D este strâns legată de fragilitatea oaselor, numărul de fracturi și dificultățile la mers. Un mod eficient de a prelua suficientă vitamina D este să mergi pe jos zilnic, timp de măcar 15-30 de minute când este încă soare afară. În acest mod, creezi un scut anticancer, te protejezi de scleroza multiplă și diabet. dar nu uita să te dai cu cremă de protecție solară.
5. Mersul stimulează creativitatea
Cercetătorii de la Stanford University au descoperit că o persoană este mai creativă în timpul mersului și puțin după ce se oprește. Mediul înconjurător are o influență destul de mică asupra procesului creativ, dar important este să te simți bine acolo unde o faci, deoarece mulți oameni au declarat că le-au venit mai multe idei atâta timp cât au continuat să meargă. Chiar personalități celebre, precum Mark Zuckerberg și Steve Jobs au ținut conferințe în timp ce mergeau, pe motiv că așa gândesc mai bine.
6. Mersul întărește sistemul imunitar
O echiă de la Appalachian State University din Carolina de Nord a decoperit că un pas moderat menținut timp de 30-45 de minute este cel mai bun mod de a proteja organismul de răceală, pentru că astfel, imunitateaeste întărită. Acestă metodă pare a fi eficientă pentur sănătate după mai mult timp și repetări multiple.
7. Mersul pe jos te ajută să controlezi pofta de dulce
Printr-un studiu realizat la University of Exeter și publicat de revista de specialitate Appetite, s-a demonstrat că mersul pe jos ajută la controlarea poftelor alimentare și mai ales a poftei de ciocolată și chiar reduce cantitatea de dulciuri consumată în situațiile stresante. Studiul a arătat că indiferent de tipul de exerciții, activitatea fizică te ajută să ții sub control poftele și că stresul nu joacă un rol chiar atât de impotant în consumul de ciocolată sau dulciuri.
8. Mersul încetinește procesul de îmbătrânire
Descoperirile unui studiu îndelungat au legat mersul pe jos de îmbătrânire, ca fiind unul dintre cele mai eficiente moduri de a evita pierderea flexibilității. De asmenea, specialiști de la McMaster University din Ontario, au descoperit că exercițiile mențin elasticitatea pielii și împiedică îmbătrânirea celulară. Cele mai eficiente tipuri de exerciții s-au dovedit mersul pe jos și Tai-Chi, care ajută și la evitarea demenței.
În concluzie, mersul pe jos poate deveni un hobby plăcut dacă descoperi locuri noi, drumuri care îți îmbunătățesc starea de sănătate și te ajută să-ți limpezești gândurile, dar nu te poți aștepta la minuni peste noapte, deoarece beneficiile sunt pentru o viață întreagă.
8 beneficii ale mersului pe jos, la care nu te-ai fi așteptat să fie adevărate
Potrivit revistei științifice Medicine and Science in Sports and Exercise, mersul pe jos reduce riscul de boli cronice, drept pentru care este considerat un medicament minune.