Dacă ești adesea furioasă în casă și te răzbuni pe copiii tăi, acest lucru îi va marca în viața lor adultă și vor ajunge să facă același lucru cu viitorii tăi nepoți, dar cu siguranță vrei să aibă o conștiință curată și să nu se simtă insultați de nimeni și nimic, așa că evită următoarele fraze.
1. „Nu mai plânge!”
Chiar dacă nu există nici un motiv pentru care să plângă, nu-l face să se simtă prost deoarece nu poate încă să-și controleze emoțiile. Oricine merită să i se permită să se exprime și dacă îi spui să nu mai plângă îi transmiți de fapt că nu este în regulă să simtă ceva și va ajunge să își suprime toate sentimentele.
Încearcă să-i spui în schimb: „Este în regulă să plângi, dar tot trebuie să înțelegi că ce ai făcut a fost greșit.”
2. „Sunt dezamăgită de tine.”
Părinții le zic copiilor aceste cuvinte când deja cei mici au făcut ceva rău și sunt rușinați. Când se întâmplă acest lucru, ajută-l mai bine să treacă peste acea perioadă dificilă fără să creadă că este o dezamăgire pentru tine și restul lumii.
Încearcă să-i zici: „Ceea ce ai făcut e greșit, hai să vorbim despre acest lucru.”
3. „Nu ești suficient de...”
Dacă îi spui copilului tău că nu are ceva pentru a realiza un lucru, îl rănești fără să vrei. Chiar dacă nu-i spui exact că el însuși nu este capabil să facă ceva, el cam acest lucru va înțelege și este ideea care îi va încolți în minte.
Încearcă mai degrabă să-i spui: „Dacă vrei cu adevărat să faci ceva și perseverezi, putem rezolva totul împreună.”
4. „Băieții sunt puternici.”
Da, de obicei, așa este, dar aceste vorbe nu îți protejează în nici un fel copilul, care este oricum speriat de o anumită situație. Toată lumea se teme de câte ceva, chiar și tu, așa că învață-ți copilul că este în regulă să-ți înfrunți temerile, nu să fugi de ele.
Spune-i următoarele vorbe: „Este în regulă să-ți fie frică, oricine se teme din când în când, dar știu ceva ce te va ajuta.”
5. „Ești inutil.”
Aceste vorbe îl vor răni profund, deoarece tu ești cea care aprobă ceea ce face și n-ar trebui să îi fie frică tocmai de ceea ce crezi tu despre el. Dacă îi spui așa ceva, îl obligi să caute aprobarea oriunde altundeva, numai la tine nu.
Încearcă: „Dragul meu, nimeni nu este perfect, data viitoare te vei descurca mai bine.”
6. „Ești un copil rău.”
Fiecare om este deosebit în felul lui și nimeni nu s-a născut învățat așa că dacă copilul tău face ceva nepotrivit ar trebui să-i spui doar: „Ceea ce ai făcut/zis nu a fost bine.”, deoarece chiar dacă modul în care a reacționat sau rezultatul acțiunilor sale nu a fost cel la care te-ai fi așteptat, acest lucru nu trebuie să-ți schimbe părerea despre propriul copil.
7. „Fac totul pentru tine.”
Este normal să faci tot ceea ce poți pentru binele copilului tău, dar chiar dacă așa ar fi frumos, el nu este obligat să-ți răspundă cu aceeași monedă, din simplul motiv că nu el a ales să se nască ci tu ai decis că vrei să-i dai viață. Un copil nu reprezintă o problemă.
8. „Ești gras.”
Dacă ai un copil gras, el știe deja acest lucru de la alți copii, nu trebuie să-i mai spui și tu. Acasă ar trebui să fie un loc în care să se simtă bine, așa că pentru a nu-i provoca alte probleme, tratează-l cu respect și, eventual, încearcă să-i modifici dieta.
Spune-i mai degrabă: „Mă gândesc să adopt un nou stil de viață, mai sănătos, pentru a putea arăta mai bine, ce zici, mi te alături? Nu vreau să trec singură prin această experiență și cred că este mai distractiv în doi.”
8 fraze pe care n-ar trebui să i le spui niciodată copilului tău
Părinții sunt tot ceea ce au nou-născuții pe lume și sprijinul la care apelează orice copil, dar tot ceea ce face un părinte se imprimă adânc în psihicul copiilor, iar modul în care acesta le vorbește devine vocea lor interioară.