Un studiu de piață realizat la comanda companiei „Birds Eye and Iceland”, la care au contribuit mai mulți experți nutriționiști și financiari, a scos la iveală faptul că felul în care faci cumpărături alimentare se va schimba în viitorul apropiat, așa că iată cum poți face economii în timp ce cumperi lucruri sănătoase:
1. Acordă atenție produselor din frigidere și congelatoare
Adesea, fructele și legumele congelate sunt mai ieftine, dar cel puțin la fel de bogate în nutrienți, întrucât cele proaspete stau chiar și câteva săptămâni până să se coacă pe rafturi sau în timpul transportului internațional. Așadar, te poți orienta liniștită către mazărea și morocvii congelați, care adaugă oricărui preparat savoare și se gătesc foarte repede. În plus, fructele congelate rezistă mai mult decât cele proaspete.
2. Realizează un plan al meselor
Țintește către a cumpăra ingrediente clasice, care se pot combina cu ușurință, precum legume, pește sau carne slabă și astfel vei putea realiza mai ușor și un plan de mese sănătoase. În plus, poate fi costisitor să urmezi întocmai o anumită rețetă, care te mai și lasă cu resturi de mâncare exotice, pe care nu le prea poți folosi la altceva. Pentru a știi exact ce să cumperi, e mai bine să ai de la începutul săptămânii un plan cu 7 mese, pe care să-l variezi de fiecare dată.
3. Încearcă atât produse proaspete cât și unele congelate
Gândește-te la posibilitatea de a cumpără mai multe fructe, legume, carne, pește și chiar mese semipreparate congelate, pe care să le ai la îndemână rapid, dacă într-o zi nu ai chef să gătești și vrei o cină rapidă. În plus, alimentele congelate costă, de obicei, cu până la 30% mai puțin decât cele proaspete și durează mai mult și nu vei mai face risipă de ingrediente. Printre celelalte alimente care pot fi cumpărate, spălate, tăiate și congelate se numără brânza rasă, pe care o poți pune peste paste sau pizza, spanacul, afinele, morcovii și chiar avocado, care pot fi folosite în smoothie-uri, iar dacă nu le iei gata congelate, îți poți face singură stocuri de pus în pungi, la congelator, care să te țină peste iarnă.
4. Cumpără mai mult odată
Dacă dai peste vreo ofertă, nu te sfii să cumperi mai multe pachete sau mai multe kilograme, deoarece astfel se fac economiile și te asiguri că nu vei duce niciodată lipsă de mâncare. De asemenea, mai faci economie și la benzină, dacă obișnuiești să mergi la cumpărături de mai multe ori cu mașina personală, doar asigură-te că îți cumperi lucruri pe care le și folosești, nu le lași să se strice, deoarece chiar și la congelator, dacă poți prelungi astfel viața alimentelor, nu înseamnă că le poți păstra o veșnicie.
5. Urmărește termenul de garanție
Multă lume nu face distincția între „a se folosi înainte de” și „recomandat a se consuma până la data de” și astfel se aruncă foarte multe produse încă bune de consumat. De obicei, dacă un produs a trecut de data de expirare, acesta ar trebui într-adevăr aruncat, fiind periculos pentru sănătate, dar cel mai bine este să verifici mai întâi cum arată și cum miroase, ca odată cu apropierea datei de expirare să congelezi produsul respectiv și să-i prelungești astfel viața. În acest mod, chiar și un produs cumpărat la reduceri poate fi congelat și consumat cu o lună mai târziu.
6. Păstrează ordinea
Organizarea și ordinea sunt cei mai buni prieteni ai tăi când vine vorba despre economii, deoarece dacă îndeși alimentele în frigider sau dulap și uiți de ele, ajungi să arunci bani pe fereastră, deoarece cumperi duplicate. O idee bună este să păstrezi la îndemână o listă de cumpărături actualizată, pentru a știi în orice moment de ce anume ai nevoie.
7. Fii inventivă
Nu te atașa prea mult de rețetele unui singur bucătar faimos sau ceva ce ai văzut pe rețelele de socializare, deoarece din moment ce urmezi câteva reguli de bază în ceea ce privește combinarea alimentelor și cunoști principalele metode de gătit, ar trebui să fie totul bine. Adaptează rețetele în funcție de ce ai deja în casă, deoarece frumusețea gătitului constă în a da frâu liber imaginației și a crea astfel propriile preparate.
8. Fii pregătită pentru orice
Desigur, ca să te poți ține de un buget fix este nevoie de un plan al meselor bine pus la punct, dar e bine să fii pregătită și de oaspeți neașteptați cu ceva ușor și rapid de preparat. În această ordine de idei, când mergi la cumpărături, aigură-te că nu o faci pe stomacul gol, ca să nu cazi de fiecare dată pradă tentațiilor și fii mereu conștientă de ce anume vrei să gătești pentru familia ta, ce anume ai în frigider, dulap și cămară, dar și ce urmează să arunci pentru că ai gătit prea mult sau a trecut termenul de garanție și astfel vei identifica pe ce se duc de fapt banii tăi.
8 moduri în care să faci economii la cumpărături
Iona Baines, expert financiar, este de părere că poți mânca sănătos și totodată să faci economii.