Tina Gilbertson, consilier în materie de relaţii, a realizat un top al nevoilor pe care partenerul ideal ar trebui să le satisfacă, astfel încât relaţia de cuplu să fie una solidă şi sănătoasă.
Dacă eşti în căutarea partenerului perfect, iată aşteptări poţi avea de la el, fără a simţi că exagerezi:
1. Afecţiune
Parterul şi-o poate manifesta fie prin cuvinte, fie prin gesturi sau, în cazuri fericite, în ambele moduri. Însă exprimarea fizică a afecţiunii, sub formă de îmbrăţişări, sărutări, masaje sau prin faptul că te ţine de mână ori de câte ori are ocazia, este esenţială în cadrul unei relaţii. Partenerul ar trebui să îşi demonstreze afecţiunea într-un mod pe care tu îl consideri potrivit, întrucât fiecare individ are un alt limbaj al iubirii.
2. Compasiune
Atunci când suferi, ai dreptul să te aştepţi ca partenerul să fie acea pernă moale care să absoarbă şocul. El ar trebui să dea dovadă de blândeţe şi compasiune atunci când partenera lui suferă. E drept că nu te poţi aştepta ca el să îţi citească gândurile şi să ghicească exact când ai nevoie de sprijin. La fel de bine nu te poţi aştepta ca el să simtă la fel ca şi tine sau să îţi împărtăşească perspectiva. Însă poţi să ai pretenţia ca lui să îi pese de faptul că nu ai avut o zi tocmai bună şi poţi aştepta pe bună dreptate de la el o vorbă bună şi o mângâiere.
3. Respect
Un partener potrivit te respectă pe tine ca persoană şi îţi respectă limitele. Deşi se întâmplă adesea să nu fiţi de aceeaşi părere, un partener care te respectă nu te va lua peste picior, nici măcar atunci când ideile tale i se par absurde. Un partener potrivit îţi cunoaşte şi îţi admiră punctele forte, este diplomat cu privire la slăbiciunile tale şi nu depăşeşte în mod voit limitele impuse de tine.
4. Consideraţie
Un partener de cuplu care te merită ştie că acţiunile lui te afectează în mod indirect şi pe tine. Nu este obligat să îţi ofere tot ce îţi doreşti sau să facă tot ce îi ceri, dar este dator să ia în considerare părerea ta şi să încerce să privescă situaţia şi din punctul tău de vedere.
5. Timp
Orice relaţie se bazează pe timp petrecut împreună, fie el mult sau puţin. Dacă el nu-şi face suficient de des timp pentru tine şi plasează momentele petrecute împreună pe ultimul loc în lista lui de priorităţi, atunci ar trebui să te gândeşti dacă merită să îţi investeşti timpul şi energia în această relaţie.
6. Interes
E rezonabil să te aştepţi ca partenerul să fie mai interesat de tine decât de cei din jur. Activităţile, sentimentele şi gândurile tale ar trebui să fie de interes pentru el, fiindcă altfel ar putea la fel de bine să fie cu altcineva, din moment ce tot ce ţine de tine îl lasă rece.
7. Intimitate
Nu ne referim aici la partide de sex ca în filme, ci la momentele în care te dezbraci de măşti şi reţineri în faţa partenerului. Ai dreptul să te aştepţi ca şi el să procedeze similar, astfel încât să puteţi fi voi înşivă când sunteţi împreună. Intimitatea se construieşte pe măsură ce partenerii îşi permit să se arate vulnerabili, să îşi exprime fără rezerve emoţiile.
8. Generozitate
Un partener cu adevărat generos găseşte mereu căi prin care să te ajute şi să te facă să te simţi mai bine. Un astfel de partener nu îţi oferă neapărat beneficii materiale, ci se implică trup şi suflet pentru a-ţi fi ţie bine. Spre exemplu, dacă îndeplineşte toate crieriile prezentate mai sus, este, cel mai probabil, un partener generos.
Cu toate acestea, faptul că eşti îndreptăţită să pretinzi toate cele de mai sus într-o relaţie, nu înseamnă că poţi să le şi primeşti pe toate. Încearcă să îţi dai seama care dintre ele sunt mai importante pentru tine şi care sunt acele aspecte a căror lipsă nu te deranjează atât de mult. Ai grijă, însă, fiindcă nu poţi pretinde fără să oferi ceva în schimb, iar partenerul s-ar putea să îşi dorească, la rândul lui, aceleaşi lucruri de la tine. Pentru a echilibra balanţa, întoarce favoarea ori de câte ori partenerul bifează câte unul dintre criteriile din lista de mai sus sau chiar poţi face tu primul pas în acest sens, pentru a oferi un exemplu pozitiv.