Primul pas de a depăși starea este să scapi de problemele pe care le ai și să-ți înțelegi situația, deoarece există câteva semnale de alarmă care ar trebui să-ți dea de gândit.
1. Ești foarte obosită
Lipsa energiei care durează câteva zile bune chiar dacă nu ai făcut ceva în mod deosebit este un semnal de alarmă. Dacă ești obosită de cum te-ai trezit, atunci ar trebui să discuți cu cineva.
2. Simți că nu ești demnă să trăiești
Începi să te gândești că nu ai nici un rost în viață și îți vin gânduri sinucigașe, deoarece nu-ți mai este frică de moarte din moment ce nu vezi rostul vieții tale.
3. Probleme de concentrare și memorie
Începi să uiți lucruri importante și îți amintești cu greu numele cuiva sau numărul de telefon. Să asculți pe cineva sau să citești o carte devin adevărate provocări pentru tine, deoarece nu te mai poți concentra.
4. Ai probleme cu somnul
Aici este vorba despre insomnie sau hipersomnie și faptul că și după o noapte lungă de odihnă simți că mai ai nevoie de somn. Nu mai ai energie indiferent ce ai face și ai sta toată ziua în pat dacă ai putea.
5. Greutatea oscilează
Te îngrași sau slăbești brusc, ai un apetit enorm, ai mânca orice oricând și nu mai ții cont de calitate sau cantitate. La polul opus, se poate întâmpla să nu-ți mai fie foame deloc și să slăbești dramatic.
6. Nimic nu-ți mai face plăcere
Chiar și lucrurile mici, activitățile și oamenii pe care-i adorai, încep să te plictisească și nu mai aduc plus valoare vieții tale. Ești supărată, plictisită, obosită mereu și nu mai vrei să-ți urmezi hobby-urile sau să te întâlnești cu prietenii.
7. Ești la pământ cu starea de spirit
Ai schimbări ale dispoziţiei și te simți mereu prost, eşti tristă, te enervezi din orice și ești anxioasă, dar nu poți numi un motiv anume.
8. Sănătatea ta are de suferit
Ai brusc crampe musculare, te dor încheieturile, spatele și ai probleme digestive. Nici una dintre stările tale medicale nu are o explicație, cum ar fi că ai căzut, te-ai lovit sau ai mâncat ceva nepotrivit și nici nu trece cu medicamentația obișnuită.
Ține cont de faptul că pentru a fi simptom depresiv, aceste stări trebuie să se cumuleze și să dureze mai multă vreme. Dacă tu, prietenii sau familia aveți semne de depresie, merită să vorbiți cu un specialist, ca să primiți un tratament adecvat și să vă puteți vedea liniștiți de viață.
Care este tratamentul pentru depresie și ce poți face ca să o previi
În funcție de starea fiecărui pacient, medicul va recomanda terapie sau medicamente, dar tratamentul poate include și indicații de a face regulat exerciții fizice moderate, de a se expune la o lumină specială, a cumpăra un animal de companie sau a face terapii electro-magnetice.
Există mai multe studii care încearcă să prevină depresia, iar unul dintre ele susține că anumite forme, mai ales depresiile de sezon (care se intensifică în perioadele întunecate și reci ale anului) pot fi tratate cu suplimente de vitamina D. Cu toate acestea, nu lua aceste medicamente fără indicațiile medicului.
De asemenea, specialiștii recomandă ca oamenii care suferă de această afecțiune psihică să consulte frecvent grupuri de sprijin, ca să poată combate orice simptom descoperit precoce.