Deși este greu să te ții de un plan, dacă vrei cu adevărat să slăbești trebuie să pornești cu dreptul înainte și să fii un exemplu pentru cei din jur care vor același lucru, dar în primul rând să lucrezi tu cu tine însăți.
1. Motivează-te corespunzător
Gândește-te la ceea ce te motivează de obicei și imaginează-te pe tine în forma perfectă, dar ține cont și de posibilele greșeli sau abateri de la drum și nu te da bătută de la primele obstacole. Ca să ai succes, gândește-te la beneficii și analizează obstacolele, astfel vei afla ce vrei cu adevărat și te vei pregăti mental pentru eventualele obstacole, pe care dacă le știi din timp vei fii mai motivată să le depășești.
2. Analizează-ți încercările anterioare
Dacă aceasta nu este prima oară când vrei să slăbești, îți va face bine să-ți analizezi experiențele trecute. Întreabă-te de ce ai dat greș mai demult și iată cele mai des motive din cauza cărora cineva eșuează când vine vorba despre slăbit: scop nerealistic, diete epuizante, lipsa unui program alimentar și a unuia de antrenament, așteptări nerealiste într-un timp mult prea scurt, regimul alimentar greșit și diverși factori perturbatori precum evenimente nefericite sau ziua unui coleg.
3. Programează-ți mesele
Conform studiile din domeniu, un plan bine pus la punct al meselor și o listă de cumpărături fixă îmbunătățesc rezultatele. Nu fii leneșă, petrece câteva ore ca să pui la punct un regim personalizat, cu ore fixe de masă și alimente sănătoase, care să-ți aducă rezultatele dorite. Dacă consideri că nu ai suficiente cunoștințe în domeniu, atunci apelează la un specialist.
4. Fă-ți un plan al antrenamentelor fizice
Cel mai eficient mod de a slăbi sănătos este să combini mai multe metode, așa că dacă regimul alimentar este gata, trebuie să pui la punct și un plan de antrenament. Găsește o activitate fizică ce-ți face plăcere, aceasta poate fi de cardio (plimbări lungi, jogging, înot, mersul cu bicicleta, cursuri de dans, aerobic etc) sau poate fi vorba despre ridicarea greutăților la sala de forță, totul este să te ții de program.
5. Descoperă ce obiceiuri te vor ajuta pe tine să ai succes
De exemplu, dacă mănânci ouă la micul dejun, acest lucru îți poate ajuta metabolismul și dacă bei zilnic 1500 ml apă sau mai mult, pe lângă faptul că te vei menține hidratată, vei elimina toxinele din organism. Există însă și foarte multe tentații pe care ar fi bine să le eviți, cum ar fi un bol de bomboane pe birou la tine sau la un coleg de muncă. În această privință s-a realizat un studiu care spune că atunci când bomboanele sunt mai vizibile, la îndemână, un om mănâncă în medie 7.7 bucăți, dar când acestea sunt ascunse el mănâncă doar 3.1 bomboane.
6. Postează-ți povestea online
Întotdeauna sunt greu de pornit demersurile pentru a slăbi, dar dacă îți pui povestea online totul va fi mai interesant. Un studiu realizat de Northwestern University a scos la iveală faptul că cei care sunt cuprinși într-un program online de slăbit și postează regulat scopul lor, planurile pe care le au, ce au mâncat sau făcut în ziua respectivă, dar mai ales cu ce tentații s-au confruntat, își fac prieteni în comunitate, oameni care îi susțin în demersurile lor și slăbesc aproximativ 8% din propria greutate corporală în 6 luni. Cu cât mai puțin comunică oamenii cu atât mai slabe sunt rezultatele.
7. Fii pregătită să dai greș
Din greșeli înveți și data viitoare te vei gândi de două ori înainte să faci sau să mănânci ceva, pentru că în funcție de scopurile tale îți poți da seama dacă este mai important un antrenament sau un alt episod din serialul tău preferat. Nu trebuie să-ți fie frică dacă dai înapoi, pentru că, uneori, ai nevoie și de relaxare, dar trebuie să ai mereu în vedere ceea ce vrei să realizezi.
8. Răsplătește-te
Cercetătorii spun că o mică răsplată ocazională te motivează să mergi mai departe, deci dacă simți că începe să-ți dispară motivația, relaxează-te un pic și recompensează-te cu ceva la care ai visat de mult. Recompensa poate fi atât de natură alimentară, cum ar fi o savarină, cât și de altă natură (cum este de preferat), ca de exemplu o bluză pe care ai văzut-o în vitrină și ți se părea prea scumpă. Analizează-ți progresul și ajustează-ți planul dacă este cazul, dar extrage-ți de fiecare dată energie proaspătă de undeva, pentru a putea continua.
8 sfaturi care-ți asigură succesul în călătoria către silueta de vis
Potrivit unui articol de Stephen Shapiro, doar 8% dintre oameni au mereu succes în ceea ce-și propun și 3 din 4 oameni eșuează de fiecare dată.