Chelnerii au mărturisit că obiceiurile anumitor oameni le pot strica o zi întreagă.
1. Punerea farfuriilor una peste cealaltă
Dacă vrei să ajuți un chelner prin suprapunerea farfuriilor, ar fi mai bine să te abții, deoarece fiecare are modul lui de a debarasa mesele și „ajutorul” tău îi poate îngreuna munca.
O altă greșeală frecventă este să dai farfuriile goale la marginea mesei, ca să arăți că ai terminat de mâncat. Un chelner poate vedea când termini și vine să te întrebe dacă i se pare că trebuie să curețe masa.
2. Comandarea din prima a mâncării
Câteodată ai impresia că e nepoliticos să chemi chelnerul de mai multe ori la masă și decizi să comanzi totul odată, dar de obicei, să studiezi tot meniul și să comanzi presupune câteva minute bune, ceea ce împiedică un chlener să preia comenzile de la alte mese. Așa că nu trebuie să-ți fie rușine să ceri chelnerului să revină, îți va fi recunoscător că nu i-ai irosit timpul.
3. Alegerea unui loc
Când intri într-un restaurant vezi uneori mai multe locuri goale și crezi că nu mai are rost să apelezi la hostess, dar personalul restaurantului are propriul sistem de aranjare la mese astfel încât să dea de muncă tuturor chelnerilor. Dacă vrei să fii politicoasă, nu te băga peste ei, pentru că altfel s-ar putea să te alegi cu friptura arsă sau pur și simplu va trebui să aștepți jumătate de oră ca să fii servită.
4. Recunoștința
Dacă ți-a plăcut cum ai fost servită ar fi frumos să mulțumești personalului restaurantului, dar cu măsură. Chelnerii spun că cei mai problematici oaspeți sunt cei amuzanți, care vor să mulțumească absolut tuturor și să dea mâna cu toată lumea, de la bucătar până la portar. Nu este nevoie să deranjezi toți angajații, deoarece mâncarea altcuiva se răcește în acest timp sau cineva nu este servit. Este de ajuns să spui „mulțumesc” și să lași chelnerului un bacșiș.
5. Nu spui nimic când ceva este în neregulă
Dacă te deranjează ceva la mâncare, că este adusă prea rece sau că a uitat chelnerul să-ți aducă șervețele sau o parte din comandă, trebuie să înțelegi că orice om mai poate greși și să-i atragi politicos atenția chelnerului tău că ceva este în neregulă. Personalul unui restaurant are tot interesul să satisfacă cerințele clienților săi, pentru că așa primesc oamenii mai mulți bani.
6. Ajutorul dat chelnerilor
Unii clienți se simt ciudat și încearcă să ajute chelnerii să debaraseze masa, dar acest lucru va înrăutăți de fapt situația. Când iei o farfurie de pe masă și o pui pe căruțul cu vase sau în brațele chelnerului, riști să-i strici echilibrul și să cadă restul vaselor. Dacă vrei într-adevăr să-l ajuți, atunci ține asupra ta sau în geantă portofelul, telefonul, ochelarii și alte obiecte personale.
7. Cureți după un accident
Dacă ți-ai spart din greșeală farfuria, paharul sau ai vărsat ceva, mai bine aștepți să vină chelnerul să curețe repede și în întregime dezastrul. Îți poți cere scuze, dar nu e nevoie să ajuți, pentru că eviți astfel să agravezi lucrurile prin tăierea ta sau ascunderea anumitor cioburi.
8. Comandarea de la un alt chelner
Cel mai bine, dacă îți vezi chelnerul ocupat, este să aștepți să observe că ai nevoie de el, pentru că altfel le îngreunezi munca ambilor oameni de la care comanzi și le va fi mai greu acestora să-ți aducă nota de plată corectă.
În majoritatea cazurilor, chelnerii nu au nevoie de ajutorul clienților, deci politețea simplă și un bacșiș pe măsură sunt de ajuns dacă te-ai simțit bine într-un restaurant.
8 situații care pot enerva orice chelner
Politețea și bunele maniere sunt necesare în societate, dar există situații când acestea sunt duse la extrem și devin inadecvate.