Vei afla din acest articol despre câteva obiceiuri nocive, care-ți afectează sănătate și fac tiroida să funcționeze anormal.
1. Prea mult stres
Stresul influențează toate sistemele din organism, printre care pe cel endocrin, iar dacă te afli într-o stare permanentă de tensiune, tiroida nu va mai lucra cum trebuie și astfel apare dezechilibrul hormonal. Dacă ai deja probleme cu tiroida și nu dormi cum ar trebui, stresul te va face să ai atacuri de panică și să uiți anumite lucruri, dar pentru a-ți îmbunătăți starea trebuie să te plimbi mult pe jos, ca să obosești și să dormi mai bine, dar și pentru a avea timp să te gândești liniștită la mai multe lucruri din viața ta. În unele cazuri exercițiile fizice ajută cel mai mult, iar intervenția unui psihoterapeut face minuni.
2. Consumi prea puține grăsimi
Când te apuci de o dietă știi deja că trebuie să renunți la anumite produse, iar o dietă cu puține grăsimi te va ajuta să slăbești, dar multă lume elimină nu doar grăsimile rele ci și pe cele bune, extrem de importante pentru creier și tiroidă. Grăsimile bune se găsesc, printre altele, în uleiul de măsline, ouă, lactate, carne și pește, la care este mai bine să nu renunți.
3. Mănânci prea multe produse pe bază de soia
Boabele de soia conțin multe microelemente și vitamine, care nu pot fi extrase din produsele de origine animală, dar este recomandat să mănânci cu măsură alimente din soia, deoarece fac tiroida să meargă mai lent, pentru că nu mai extrage cât iod ar trebui. Pentru a evita problemele, diminuează cantitatea de soia pe care o consumi și mănâncă mai multe legume, fructe de pădure și fructe de mare.
4. Mănânci prea multe crucifere
Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit că legumele din categoria cruciferelor influențează starea tiroidei, de aceea nu este recomandat să mănânci prea multă varză, ridichii sau napi. Aceste produse conțin glucosinolați, nitrogen și sulf, iar când intră în organism influențează activitatea tiroidei și provoacă o criză de gută, deci mai bine le alternezi cu sfeclă, roșii și țelină.
5. Fumatul
Fumatul atacă plămânii și este nociv pentru tiroidă, a cărei activitate este încetinită de către tutun și astfel se ajunge la hipertiroidism. În plus, fumul conține toxine pe care organismul le elimină în 6 zile, timp în care iodul din tiroidă se diminuează.
6. Consumi prea multe produse cu cofeină
Este în regulă dacă îți începi ziua cu o ceașcă de cafea, dar trebuie să ai grijă câtă cofeină consumi, deoarece un nivel prea mare insluențează cantitatea de cortisol din organism. Unii cercetători consideră că trebuie să bei între 2-6 cești de cafea pe zi, ca să nu-ți fie rău, dar cantitățile de cafea variază în funcție de tipul acesteia. Trebuie să ții cont de faptul că anumite tipuri de ceai, băuturi acidulate și ciocolată conțin și ele cofeină.
7. Mănânci alimente cu indice glicemic ridicat
Un indice glicemic ridicat înseamnă că timpul de digestie va fi mai mic și este important să fii atentă la ce mănânci, mai ales când vine vorba despre dulciuri, orez, paste și produse de patiserie. Aceste produse conțin foarte mulți carbohidrați ce împiedică absorbția de iod, iar deficitul de iod duce la o proastă funcționare a tiroidei.
8. Consumi unt și margarină
Oamenilor cărora le place untul ar trebui să fie atenți, deoarece acesta are foarte mult colesterol ce infleunțează cantitatea de lipide. În ciuda acestui lucru, nu este recomandat să oprești de tot consumul de alimente cu grăsimi de origine animală, deoarece, de exemplu, însuși untul, este o sursă bogată de seleniu și vitamina D. Cât despre margarină, este mai bine să eviți complet acest produs, deoarece este făcut din grăsimi ce afectează sistemul endocrin și pe cel cardiovascular, ca în cele din urmă să ducă la obezitate.
9. Abuzul de alcool
Alcoolul influențează producția de secreții pancreatice, moment în care femeile au probleme la menstruație, iar bărbații au un libido mai scăzut. De asemenea, problemele care apar cu tiroida, duc către stări de tremurat, tahicardie, schimbări ale stării de dispoziție și probleme de stomac.
9 obiceiuri care-ți pot provoca un dezechilibru hormonal
Deși glanda tiroidă este mică, ea controlează foarte multe procese din organism, printre care și metabolismul și când nu lucrează cum ar trebui, adică produce mai mulți sau mai puțini hormoni decât ar trebui. În ambele cazuri, oamenii întâmpină probleme cu pielea, cu greutatea, trec repede de la o stare la alta și femeile chiar fac cancer de sân.