Câteodată, pacientul nici măcar nu este conștient de consecințele consumului de alimente cu gluten, deci este mai bine să verifici dacă ești sau nu sensibilă.
1. Probleme cu tractul gastro-intestinal
Intoleranța la gluten este adesea asociată cu greață, balonare, diaree, dureri abdominale și chiar constipație, care pot fi atribuite cu ușurință altor afecțiuni. Pacienții sunt astfel diagnosticați greșit cu sindromul intestinului iritabil, dar studiile au arătat că de fapt doar 10-15% din populație suferă de așa ceva. În acest mod, foarte multe persoane nu primesc tratamentul adecvat și simptomele persistă.
2. Schimbări inexplicabile de greutate
Intoleranța la gluten duce atât la îngrășare cât și la slăbire, din cauza proceselor inflamatorii ce au loc la nivel celular și care modifică metabolismul, iar o schimbare bruscă de greutate, fără vreun motiv evident, este acompaniată și de alte afecțiuni neplăcute.
3. Dezechilibru hormonal
Există o strânsă legătură între intoleranța la gluten și dezechilibrul hormonal ce se poate manifesta printr-un ciclu neregulat, fluctuații de greutate, sindrom premenstrual deranjant și perturbarea somnului. Dezechilibrele hormonale cauzate de intoleranța la gluten pot fi amplificate de mai multe ori în timpul pubertății, a sarcinei sau menopauzei, de aceea trebuie să cunoști aceste simptome.
4. Probleme cu sistemul central nervos
Simptomele sensibilității la gluten includ probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie și oboseală. Conform unui studiu recent, oamenii cu intoleranță la gluten sunt mai predispuși la migrene decât ceilalți și experimentează episoade cu dureri de cap între 30-60 minute.
5. Probleme cu pielea și unghiile
Keratoza și dermatita sunt două probleme de piele în strânsă legătură cu intoleranța la gluten, iar simptomele vizibile sunt iritațiile care apar pe mâini, spate, față, posterior, coate și la baza firelor de păr. Alte probleme sunt fragilizarea unghiilor, apariția eczemelor și a blocajelor sanguine.
6. ADHD
O altă problemă ce apare dacă ești sensibilă la gluten este ADHD-ul, adică imposibilitatea de a te concentra pe termen lung și de a te controla. O dietă săracă în gluten reduce efectele adverse ale medicamentației necesare pentru această afecțiune.
7. Deteriorarea dinților
În cazul intoleranței la gluten, absorția elementelor necesare bunei funcționări a organismului este împiedicată. Prin urmare, dacă primești prea puțin calciu vei avea probleme cu cavitataea bucală și dinții, care vor deveni senibili și se vor caria mult mai repede.
8. Anemie
Adesea, boala celiacă este confundată cu anemia, dar simptomele sale includ cantitate de sânge redusă, oboseală, dificultăți la respirație, dureri de cap, piele palidă, membrane mucoase și chiar artrită. Acestea se întâmplă din cauza faptului că fierul se digeră prea greu când există o intoleranță la gluten și nu se mai absoarbe în intestine.
9. Boli autoimune
Mulți oameni cu boli autoimune au un istoric de intoleranță la gluten, iar boala celiacă este considerată o astfel de afecțiune, deoarece sistemul imunitar își atacă propriile celule când intervine glutenul. Problema este cu atât mai gravă cu cât apare riscul de boală Crohn, diabet, vitiligo și scleroză multiplă.
9 semne că ești sensibilă la gluten
Glutenul mai este denumit și ucigașul lent, din cauza problemelor pe care le creează în organism.