Oameni sănătoși din toată lumea încearcă acum să elimine glutenul din alimentație, dar nu întotdeauna este justificată această decizie, așa că ar fi bine să citești despre următoarele mituri, pentru a vedea dacă și când trebuie să te îngrijorezi.
1. Dacă renunți la gluten vei vindeca guta
Nu există absolut nici o dovadă științifică care să confirme că digestia sau guta vor fi îmbunătățite odată cu eliminarea glutenului din alimentație. Așadar, dacă nu suferi de boala celiacă, adică intoleranță severă la gluten sau alte asemenea afecțiuni, n-ai nici un motiv să îți faci probleme. Boala celiacă este foarte rară, în jur de 0.5%-1% din populația lumii o are și este, de obicei, diagnosticată la o vârstă foarte fragedă. În plus, odată cu eliminarea glutenului, vei consuma și mai puține fibre, ceea ce va reprezenta o problemă pentru digestie.
2. Eliminarea glutenului va duce la eliminarea kilogramelor în plus
Glutenul în sine n-are nimic de-a face cu greutatea. Depinde de cantitatea și calitatea mâncării dacă slăbești sau te îngrași și de stilul tău de viață. Dacă nu ai grijă la dimensiunea porțiilor tale de mâncare, la numărul de calorii consumate și la cantitatea de fibre consumate, greutatea ta va avea de suferit.
3. Alimentele fără gluten sunt întotdeauna mai sănătoase
Alimentele fără gluten sunt mai scumpe și nu atât de sănătoase precum se credea. Unele studii arată că dacă nu suferi de boala celiacă, să renunți la gluten este chiar mai nesănătos decât dacă ai avea o dietă normală. Alimente precum produse de patiserie, pâine și paste fără gluten, au mai mult zahăr, mai multă sare, mai multe grăsimi saturate și calorii decât cele normale și mai puține fibre și proteine. În același timp, alimentele cu gluten au mai mulți nutrienți. De exemplu, pâinea conține folați, fibre, calciu, potasiu, fier și multe altele.
4. Vei avea mai multă energie dacă renunți la gluten
Unii oameni spun că au avut parte de o creștere a energiei după ce au eliminat produsele cu gluten, dar acest lucru se întâmplă numai dacă indivizii consumă mai multe fructe și legume în locul produselor calorice, bogate în grăsimi procesate. Este vorba doar despre o dietă mai sănătoasă, mai echilibrată, indiferent că aceasta conține sau nu gluten. Nu există studii care să confirme că eliminarea glutenului crește nivelul de energie.
5. Oamenii nu metabolizează cum trebuie glutenul
Glutenul este o proteină pe care toți oamenii o pot digera. Aceasta nu poate fi spartă complet, dar nu înseamnă că se digeră greu, deoarece multe produse se descompun doar parțial. Glutenul a fost consumat de oameni și animale, în diverse forme, de câteva milenii și este complet sănătos pentru majoritatea dintre noi. Ideea că oamenii peșterilor nu mâncau gluten este neconvingătoare, deoarece ei oricum nu mâncau multe lucruri pe care le consumăm noi astăzi.
6. Eliminarea glutenului din dietă este benefică pentru toată lumea
Organismul tău este primul care trebuie să te ghideze, iar o dietă fără gluten este una nesănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Dacă renunți la alimentele ce conțin gluten și le înlocuiești tot cu unele procesate, nu vei simți nici o diferență, important este să renunți de tot la alimentele procesate.
7. Glutenul cauzează cancer
Nu există nici o dovadă că glutenul ar provoca această boală. Nici un studiu care a demonstrat acest lucru pentru alte grupe de alimente nu a făcut-o și pentru cele ce conțin gluten. Din contră, ar trebui să fii foarte atentă când renunți la gluten, deoarece alimente precum cerealele integrale conțin vitamine și minerale care te protejează de diverse afecțiuni.
8. Dietele fără gluten au puțini carbohidrați
Multe alimente, printre care cartofii, porumbul, dovleacul, bananele, fasolea, mazărea și lintea nu au gluten în ele, dar sunt pline de carbohidrați, deci dacă continui să le mănânci tot te vei îngrășa și vei consuma alte elemente nocive pentru sănătatea ta.
8 mituri despre gluten, pe care oamenii încă le mai cred
„Gluten” este denumirea generală pentru proteinele din făină, orez, orz și anumite cereale, iar în ultimii ani și-a câștigat un renume negativ în domeniul nutriției, în timp ce în magazine au apărut standuri întregi numai cu produse fără gluten.