Gândește-te la aceste lucruri și dacă ai unul sau mai multe dintre următoarele simptome, vorbește cu medicul tău de familie pentru investigații amănunțite și eventuala eliminare din alimentația ta a laptelui și derivatelor lui.
1. Ești obosită tot timpul
Laptele conține molecule ce-ți fac mușchii să se relaxeze și din moment ce este greu de digerat, te face să te simți din ce în ce mai obosită. Pentru a dormi mai bine, încearcă să înlocuiești paharul de lapte cu fructe și legume bogate în triptofan, precum broccoli, cartofii dulci, bananele și merele.
2. Ai acnee
Laptele condensat înrăutățește starea acneei în rândul adolescenților și a tinerilor adulți, deoarece influențează nivelul insulinei și în plus, laptele degresat afectează sănătatea pielii.
3. Ai o digestie deficitară
Un studiu realizat recent sugerează că 65-70% din populația planetei are de fapt intoleranță la lactoză și chiar dacă laptele uman are o cantitate mai mare de lactoză, cel de vită este de fapt mai greu de digerat. Din această cauză apare balonarea, greața, diareea și apar gazele.
4. Ai dureri inexplicabile
Din moment ce laptele este un mediu foarte acid, el provoacă apariția inflamațiilor la încheieturi și mușchi, deci dacă te-ai apucat de sport și ți-e greu să te refaci după un antrenament mai intens, ia în considerare diminuarea cantității de lactate consumate.
5. Ai pierderi de memorie
Pierderile de memorie nu sunt o boală în sine ci mai degrabă reprezintă simptomul unei afecțiuni. Dacă acestea sunt însoțite de incapacitatea de a te concentra prea mult asupra unei singure sarcini, atunci trebui să știi că deși există mai multe motive, consumul excesiv de lapte poate fi cel ce a provocat aceste disconforturi, din cauza cazeinei conținute. În plus, vei diminua și simptomele depresive dacă de aici ți se trag celelalte probleme.
6. Ai alergii și alte probleme cu pielea
Din cauza constipației, a diareei și a colicilor, alergia poate fi confundată cu intoleranța, dar deși doar 5% dintre copii au alergie la lapte, aceasta poate apărea și mai târziu. În plus, pot apărea eczeme, a căror stare se îmbunătățete odată cu reducerea consumului de lactate.
7. Ai colesterolul mare
Colesterolul este direct legat de alimentația ta, iar 100 ml lapte de vită conțin 10 g colesterol, ceea ce face ca laptele să fie contraindicat pentru consumul zilnic.
8. Ai avut multe fracturi
Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, mai ales în copilărie, dar toate produsele lactate au un grad mare de acid, care scade absorbția de calciu. În acest sens, un studiu de specialitate sugerează faptul că femeile care beau 3 sau mai multe pahare de lapte pe zi, prezintă un risc mai mare de fracturi.
9. Medicamentele nu mai au efect asupra ta și perioada de convalencență este mare
Deși laptele în sine n-are nici o influență în acest caz, antibioticele cu care sunt tratate animalele îți influențează ție direct sănătatea. Pe de-o parte, medicamentele sunt importante pentru sănătatea animalelor, dar pe de altă parte, acestea îți provoacă ție apariția bacteriilor rezistente. Pentru a putea trece mai repede peste o boală sau o accidentare, ar trebui să te gândești la câte produse lactate consumi de fapt.
9 semne că trebuie să bei mai puțin lapte
Produsele lactate sunt foarte apreciate, dar ele pot fi cauza multor afecțiuni, deci data viitoare când mergi la cumpărături, gândește-te de două ori înainte la ceea ce vrei și trebuie să iei de fapt.