Ipoteza este simpla: Daca cresti aportul zilnic de cafea cu pana la 1,5 cesti - sau aproximativ 355 ml - acest lucru iti poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, arata o noua cercetare de la Scoala de Sanatate Publica Harvard.
Echipa de cercetatori a examinat datele despre sanatate si dieta colectate in decursul a 20 de ani despre aproape 100.000 de oameni, in incercarea de a gasi legaturi intre rata de diabet si consumul de ceai si cafea.
Cercetatorii au descoperit ca oamenii care au redus consumul de cafea cu 236 ml sau mai mult pe zi au suferit o majorare de 17% a riscului de diabet de tip 2, comparativ cu oamenii care nu si-au modificat aportul de cafea.
Pe de alta parte, daca au baut o cana in plus sau mai mult de cafea pe zi, acest lucru a scazut riscul de diabet al persoanelor cu 11 procente. Mai mult de atat, oamenii care beau multa cafea - pana la 710 ml pe zi - si care nu si-au schimbat obiceiurile de consum s-au bucurat de o rata cu 37% mai mica de diabet decat oamenii care au baut mai putin de 230 ml de cafea pe zi.
Ce inseamna asta? In primul rand, cercetatorii spun ca nu este clar, pe baza datelor lor, daca consumul mai mare de ceai sau de cafea fara cofeina poate oferi o protectie similara impotriva diabetului zaharat.
Dar cercetarile anterioare au aratat ca ori una, ori cealalata (ori ambele) te pot proteja de aceasta boala. Cand e vorba de cafea fara cofeina, bautura contine mai multi compusi bioactivi care pot imbunatati capacitatea corpului tau de a metaboliza glucoza, cea ce ar putea explica beneficiile prin care cafeaua respinge diabetul zaharat. Sursa.
Citeste si: 11 trucuri pentru a avea energie, fara sa bei cafea!
Cati oameni ai putea sa omori cu toata cafeaua din "Friends"