Multe cupluri sunt atrase de ideea unei petreceri mari de nuntă, unde să sărbătorească alături de toți prietenii și tot neamul, dar o nuntă și mai târziu căsnicia în sine nu înseamnă doar acest lucru, ci sunt despre a încheia un parteneriat pe viață, la bine și la greu și câteodată, acest lucru înseamnă să faci față inclusiv bolilor mentale. Iată așadar 9 lucruri pe care trebuie să le știi dacă partenerul tău suferă de personalitate bipolară.
1. Încearcă să-i înțelegi condiția
Cu cât știi mai multe despre această boală psihică cu atât mai bine pregătită ești pentru viitoarele probleme. Personalitatea bipolară este adesea marcată de stări euforice și momente foarte proaste, care sunt stresante atât pentru pacient în sine cât și pentru cei din jur, de aceea este important să știi cum să faci față perioadelor depresive.
2. Semne și simptome ale bipolarității
- crize necontrolate de furie
- tristețe și depresie constante
- comportament impulsiv
- schimbări de dispoziție
- neatenție
- confuzie
- exces de anxietate și griji
- încredere exagerată în propriile forțe
- se simte odihnit chiar dacă a dormit foarte puțin
3. Comunicați în mod regulat
Comunicarea este baza unei relații sănătoase, de aceea, partenerii trebuie să știe cum să vorbească unul cu celălalt despre ceea ce simt, gândesc și ce probleme au. Poți vorbi cu el și despre boala pe care o are, pentru a știi exact prin ce trece și a învăța cum să-l ajuți.
4. Ai grijă de relația voastră
Cercetătorii de la Carnegie Mellon University au descoperit că partenerii care sunt fericiți au concentrații de cortisol mai mic decât cuplurile divorțate și poți avea grijă de relația voastră având în mod regulat câte o întâlnire, ca la începutul relației. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a scăpa de stresul de la muncă și a te concentra pe calitatea timpului petrecut împreună. În plus, întâlnirile regulate, duc și la o viață sexuală mai activă, iar intimitatea fizică are o putere foarte mare asupra psihicului, declanșând eliberarea de oxitocină.
5. Ai grijă și de viața ta socială
Pentru a te putea elibera de stres și griji, este important să ai o viață socială a ta, în afara casei, și să te îngrijești în primul rând de tine, ca să nu te epuizezi fizic sau mental. Când treci printr-o perioadă mai grea, e bine să ai aproape familia și câțiva prieteni buni, cărora să te poți descărca, pentru a nu acumula prea multe frustrări.
6. Meditează
Dacă partenerul tău este religios, încurajează-l să vă rugați și să meditați împreună, fiindcă cercetările arată faptul că există o conexiune între a avea credință și a fi sănătos, printre credincioși înregistrându-se o rată mai mică de suicid. În plus, bărbații care participă la slujbe își tratează mai bine partenerele de viață.
7. Ieși de pe social media
Studiile arată că dependneța de telefoane și social media cauzează depresie și relații nesatisfăcătoare. Deși tulburarea bipolară este mai mult decât un prost obicei sau doar o fază, orice activitate calmantă o să-i facă bine partenerului tău, iar o pauză de social media, unde oricum toată lumea postează doar imagini pozitive, în ciuda a cum arată de fapt viața lor, este exact ce vă trebuie.
8. Spune-i partenerului că există opțiuni
Partenerul tău nu trebuie să-și lase boala să-l acapareze. Fii alături de el și oferă-i mereu alternative. Încurajează-l să meargă la psiholog, să vorbească cu familia lui și chiar să ia pastile, dacă de acest lucru este necesar pentru a se putea controla. Orice pas pozitiv pe care-l face cineva bipolar este o reușită, chiar dacă ție poate ți se pare ceva minor, așa că nu uita să-i sărbătorești succesele.
9. Adu-ți aminte că partenerul tău nu este doar boala lui
Este dificil de trăit cu cineva care are o afecțiune psihică, de aceea, uneori vei fii și tu furioasă, pe neputința ta, pe comportamentul lui, pe nedreptatea din lume, dar este important să-ți aduci aminte de ce te-ai îndrăgostit de el și să-ți dai seama că persoana lui este formată și din altceva pe lângă boală.
Fă o listă cu toate calitățile partenerului tău și vezi cum ți-au influențat acestea viața. După ce ai terminat lista, exprimă-ți recunoștința pentru fiecare dintre aceste calități, deoarece partenerii care-și exprimă recunoștința unul pentru celălalt au parte de o relație mai fericită, intimitate mai profundă și se simt mai susținuți în toate eforturile lor.