Schizofrenia rămâne una dintre cele mai stigmatizate boli psihice tocmai pentru că circulă foarte multe mituri despre ea, acestea fiind doar 6 dintre ele.
1. Schizofrenie înseamnă a avea dublă personalitate
Oamenii presupun că schizofrenia este același lucru cu dubla personalitate, dar de fapt, cel mai mai distinctiv simptom este acela de a nu putea distinge realitatea de iluzie și a avea sentimente controversate, care nu permit conturarea unei personalități dinstincte.
2. Schizofrenicii sunt periculoși
În primul rând, este incorect să spui despre cineva bolnav mental că e periculos, dacă nu se comportă în mod evident agresiv, deoarece până la urmă oricine are potențialul de a fi violent. În al doilea rând, cei care suferă de schizofrenie sunt foarte vulnerabili și reprezintă un pericol pentru ei înșiși și abia apoi pentru cei din jur.
3. Schizofrenicii nu se pot integra in societate
Nu există nici un motiv pentru care cineva cu schizofrenie nu poate avea un loc de muncă normal, o familie, o afacere, dar ce-i drept, pe unii, această afecțiune îi face să fie debili mental, însă alții o pot ține sub control cu medicamentație adecvată și consiliere psihologică, rareori fiind nevoie de internare pe termen lung.
4. Schizofrenicii o pot lua razna oricând
De fapt este destul de neobișnuit pentru această boală să provoace schimbări bruște de comportament, simptomele apărând în timp. Din afară se poate vedea ca o schimbare rapidă a personalității, dar prietenii și familia vor observa anumite simptome de-a lungul a câteva luni.
5. Toți schizofrenicii sunt paranoici
Schizofrenia paranoică este cel mai des întâlnit tip și include halucinații auditive pe termen lung, dar există și alte subtipuri ale acestei afecțiuni, care includ incapacitatea de a vorbi coerent și a se purta adecvat normelor sociale. Cei cu schizofrenie dezordonată, cunoscută și ca hebefrenie, au episoade de halucinații foarte rar, fiind considerați atipici în rândul schizofenicilor.
6. Schizofrenia e cauzată de neglijență sau abuz în copilărie
Deși unele afecțiuni psihice pot fi cauzate de o proasă creștere sau traume din copilărie, schizofrenia se face adesea după anumite perioade de expunere lungă la stres, droguri sau din cauze genetice.