Potrivit neurochirurgului dr. Gordon Shephard, de la Yale School of Medicine vinul activează mai multe părţi ale creierului decât orice altă activitate. Însă acest lucru nu are nicio legătură cu băutul în excess ci mai degrabă cu degustarea.
În cartea "Neuroenology: How The Brain Creates the Taste of Wine" Dr. Shephard a descris în amănunt cum procesul de a plimba prin gură un strop de vin roşu nobil pune în mișcare limba şi activează papilele gustative, în timp ce activităţi precum ascultatrea muzicii sau rezolvarea unei probleme de matematică nu au nici măcar un efect asemănător asupra funcţiilor creierului.
Cercetătorii au afirmat în repetate rânduri că "gustul nu ţine de vin, el este creat de către creierul celui care degustă, pentru că moleculele din vin nu au gust sau miros, dar procesul de creaţie ce are loc la nivelul creierului este similar cu cel din cazul culorilor".
A fost descoperit cel mai bun activator al creierului
Daca te simţi vreodată prost că bei singură un pahar de vin roşu atunci află că nu mai este cazul, deoarece oamenii de știință au putut confirma cu certitudine faptul că dacă este consumat ocazional, un pahar de vin roşu poate impulsiona creierul să funcţioneze mai bine.