Vin fiert după o reţetă tradiţională suedeză
Organizezi o petrecere de Crăciun sau de revelion şi vrei să îţi dai invitaţii pe spate? Încearcă această reţetă suedeză de vin fiert cu whiskey şi rom şi te asigur că rezultatul va fi impresionant!
5 sticle de vin de Porto (de 750 ml), 1 sticlă de whiskey bourboun (750 ml), 1 sticlă de rom alb (750 ml), 3 păstăi de cardamom pisate, 1 băţ de scorţişoară, 4 cuişoare întregi, 1 fâşie de coajă de portocală, 1 bucată de tifon, 3/4 cană de zahăr alb, 1 pachet întreg de stafide, 1 pachet de migdale
1. Pune vinul la fiert într-o oală mare, cu capac. Adaugă whiskey-ul, dar şi romul după ce vinul începe să fiarbă.
2. În timp ce amestecul de băuturi e pe foc, pune păstăile de cardamom pisate, băţul de scorţişoară, cuişoarele şi coaja de portocală în tifon şi leagă colţurile acestuia, formând un săculeţ.
3. Când amestecul de băuturi e foarte fierbinte, însă înainte de a începe să fiarbă efectiv, foloseşte un aprinzător pentru aragaz pentru a apride vaporii de alcool de la suprafaţa conţinutului oalei de pe foc. Fii foarte atentă, evetual foloseşte o cască de protecţie. Aruncă cu atenţie zahărul în flăcări şi lasă-l să ardă preţ de 1 minut. Pune apoi capacul pentru a stinge flăcările şi ia şi oala mde pe foc.
4. După 10 minute, adaugă săculeţul din tifon în oală, dar şi stafidele şi migdalele şi pune din nou capacul. Lasă vinul fiert să se răcească preţ de o oră.
5. Strecoară apoi vinul şi depozitează-l în sticle. Acesta are termen de valabilitate de 1 an.
6. Pentru a-l servi, pune vinul deja fiert într-o oală şi lasă-l să se încălzească la foc mic. Pune-l apoi în căni şi serveşte-l alături de migdalele şi stafidele ce au rămas după ce ai strecurat băutura.