Kathy Mitchell este mama despre care îţi vom povesti mai multe astăzi. Ea vrea să îşi spună povestea, chiar dacă este vorba de un subiect de care nu este mândră. Este purul adevăr: când era adolescentă, Kathy a consumat alcool în timp ce era însărcinată cu fiica ei, Karli. Aceasta a fost o greşeală care le-a schimbat viaţa, atât mamei, cât şi fiicei.
Karli (foto) are acum 43 de ani, dar are gândirea unui (dezvoltarea) unui elev de clasa întâi. În casa în care femeia locuieşte împreună cu mama şi tatăl ei vitreg, Karli colecţionează păpuşi şi poşete, dar îi place să coloreze tot ce este legat de Hello Kitty. Karli are sindromul alcoolismului fetal, rezultatul expunerii la alcool în timp ce se afla în uterul mamei sale.
Deşi se află la vârsta a doua, Karli nu are nimic din conştientizarea, auto-determinarea şi independenţa pe care cele mai multe dintre noi le consideră normale pentru o femeie adultă. Femeia nu poate recunoaşte reperele sociale, este uşor de manipulat şi nu poate prezice comportamentele periculoase.
Ea poate doar să urmeze o singură regulă, la un moment dat, şi nu înţelege anumite lucruri. Karli poate traversa strada la o trecere de pietoni iluminată, dar dacă lumina este întreruptă, femeia va sări în faţa maşinii. Deşi are 43 de ani, îi place să poarte haine drăguţe, dar nu îşi poate aminti să se spele pe dinţi.
Pentru Kathy, Karli este pur şi simplu o fiică ce a avut nevoie toată viaţa de mama ei.
"Eu îmi ador fiica mea, e foarte scumpă. Ea este şi va fi pentru totdeauna un copil nevinovat. Dar nu trece nicio zi în care să nu mă întreb 'Ce-ar fi fost dacă...? Ce ar fi fost dacă alcoolul nu ar fi făcut parte din viaţa mea?' ", se întreabă Kathy, citată de washingtonpost.com.
Ce este sindromul alcoolismului fetal sau sindromul alcoolic fetal
Expunerea prenatală la alcool acoperă o serie de deficienţe severe, cum ar fi sindromul alcoolismului fetal cu care se confruntă Karli, până la deficienţe mai uşoare. Efectele sale pot include tulburări de creştere, dizabilităţi intelectuale - cum ar fi problemele neurologice, emoţionale şi de comportament, ADHD (Tulburări de Hiperactivitate cu Deficit de Atenţie), probleme de vedere şi întârzieri de vorbire şi în limbaj.
Sindromul alcoolismului fetal este uneori caracterizat printr-un grup de caracteristici faciale: ochi mici, buza de sus mai subţire, iar zona dintre nas şi buza de sus este plată. Şi, potrivit experţilor din medicină, dizabilităţile provocate de sindromul alcoolismului fetal "durează o viaţă întreagă. Nu există tratament, deşi un tratament de intervenţie timpurie poate îmbunătăţi dezvoltarea copilului".
"În familia noastră, Karli este o binecuvântare. Ea aduce bucurie în vieţile tuturor celor pe care îi cunoaşte. Dar mi se rupe inima când mă gândesc din ce cauză Karli are aceste dizabilităţi", a mai spus Kathy, mama femeii de 43 de ani, amintind de consumul de alcool din timpul sarcinii.