Un studiu recent sugerează că starea de somnolenţă din timpul zilei poate fi un semn al sindromului metabolic - gazdă pentru afecţiuni precum hipertensiunea arterială, un nivel ridicat al colesterolului, exces de grăsime în jurul taliei şi un nivel sporit al zahărului din sânge, care pot duce la probleme şi mai grave de sănătate.
Pe scurt, un pui de somn de cel puţin 40 de minute, după-amiază, a fost asociat cu sporirea şanselor individului de a se confrunta cu astfel de probleme. Riscul a crescut cu 50% în cazul celor care au dormit în jur de o oră şi jumătate în timpul zilei.
Senzaţia de oboseală excesivă pe parcursul zilei creşte de asemenea, riscul apariţiei unor astfel de afecţiuni, conform cercetării.
Evitarea unei sieste prelungite ajută la diminuarea riscului de apariţie a sindromului metabolic şi a consecinţelor acestuia. În schimb, participanţii la studiu care au dormit timp de mai puţin de 30 de minute în timpul zilei au prezentat un risc scăzut de dezvoltare a acestui sindrom.