Degeaba te speli pe dinţi în repetate rânduri şi mesteci gumă, fiindcă de mirosul de usturoi nu scapi decât dacă ajungi să înţelegi cum reuşeşte să persiste, potrivit profesorului de chimie Andy Brunning.
Mirosul neplăcut de usturoi care persistă trebuie abordat pornind de la modul în care substanţele sunt descompuse în organism. Când mănânci usturoi, este eliberată o enzimă numită sulfură de metil alil, substanţă cu un miros puternic ce rămâne în organismul unui adult până la 24 de ore. Durează atât de mult din cauza modului în care este absorbită în organism.
Studiile au scos la iveală că gazul este absorbit în sânge şi transferat în plămâni, unde este eliberat în timpul expiraţiei. De asemenea, substanţa poate fi eliminată prin pori, ceea ce explică de ce mirosul persistă. Acesta este şi motivul pentru care nu scapi de mirosul neplăcut dacă te speli pe dinţi sau mesteci gumă - mirosul de usturoi va rămâne în plămâni până este complet eliminat.
Andy vine, însă, cu o soluţie surprinzătoare: sucul de lămâie. Sucul neutralizează enzimele şi, ca prin magie, mirosul dispare.
Aşadar, data viitoare când ţi-e poftă de usturoi, nu uita să închei masa cu o limonadă sau un desert ce conţine lămâie.