Dezechilibrul hormonal apare atunci când glanda endocrină funcționează necorespunzător sau din cauza stresului cronic, a diabetului de tip 1 sau 2, a hiperglicemiei sau hipoglicemiei, hipo- și hipertiroidismului, a nutriției deficitare, obezității, anumitor medicamente, nodulilor tiroidieni sau ca urmare a tumorilor, a cancerului și anorexiei. Deși există medicamente care pot fi luate pentru îmbunătățirea simptomelor acestor boli, există, de asemenea, o serie de terapii ce pot fi făcute pentru a reface echilibrul hormonal.
Terapii hormonale
Terapiile hormonale tratează mai multe probleme medicale, printre care cancer și simptomele menopauzei. În timpul menopauzei, organismul nu mai produce aceeași cantitate de estrogen și progesteron, de aceea este nevoie de hormoni suplimentari, care să aline bufeurile, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginului, anxietatea și dezinteresul față de sex. Una dintre metodele tradiționale de a face aceste terapii este prin injectare și rămâne preferata multor pacienți adulți, deoarece are efecte mai rapide.
Meditație
Această metodă este surprinzător de eficientă, deoarece scade nivelul de hormoni ai stresului, adică adrenalina și cortisolul, scăzând totodată tensiunea arterială. Cortisolul diminuează eficiența sistemului imunitar, suprimă digestia și crește nivelul de glucoză din sânge în timp ce adrenalina face ca inima să pulseze mai repede. Ambii hormoni contribuie la creșterea stresului, dar prin meditație se reușește creșterea secreției de serotonină și oxitocină, care îmbunătățesc starea de dispoziție.
Dietă echilibrată
O dietă echilibrată și variată ajută la menținerea nivelului optim de hormoni și îmbunătățește starea generală de sănătate. Există multe alimente care contribuie la buna funcționare a organismului, de exemplu, boabele de soia și salata kale sunt bogate în goitrogene care blochează activitatea tiroidei, iar hormonii sexuali sunt influențați de mulți carbohidrați rafinați, conținuți de zahăr și alcool. Trebuie ținut cont de faptul că nivelurile ridicate de estrogen contribuie la îngrășare, durerile de sâni, retenția de fluide, sindromul premenstrual accentuat și fibroză.
Moduri alternative de a trata dezechilibrul hormonal
În mod normal, tratamentul pentru dezechilibrul hormonal include terapie cu estrogen, anticoncepționale, medicamente antiandrogenice, terapie cu testosteron sau terapie hormonală pentru tiroidă. După cum am menționat, terapia cu estrogen este folosită pentru a trata uscăciunea vaginală și simptomele menopauzei, în timp ce anticoncepționalele reglează ciclul menstrual, îmbunătățesc acneea și reduc cantitatea de păr de pe corp și față. Cât despre medicamentele antiandrogenice, acestea sunt alese mai mult de femeile care vor să prevină căderea părului din cap și creșterea acestuia pe față, iar terapia cu testosteron poate fi aplicată atât prin injecții cât și prin plasturi.
Moduri naturale de a primi o doză suplimentară de hormoni
Există mai multe metode de a suplimenta producția de hormoni, dar la femei, pierderea a 10% din greutate face ca menstruația să fie mai regulată și crește șansele de a rămâne însărcinată. În același timp, la bărbați, o scădere cu 10% din masa corporală ajută în tratarea disfuncțiilor erectile. De asemenea, în aceste cazuri mai ajută și identificarea produselor ce provoacă bufeuri sau frisoane, precum alimentele picante și băuturile fierbinți.
Află cum să-ţi reîncarci bateriile pentru a spori productivitatea
Echilibrul hormonal are un impact major asupra cuiva, deoarece acest grup de chimicale contribuie la controlul greutății, al apetitului și al bunei dispoziții și din fericire, există o varietate de metode prin care poți reface acest echilibru, pentru a-ți reîncărca astfel bateriile.