Chiar dacă exisă diferențe de percepție, toate culturile prezintă acest fenomen. De exemplu, în aproximativ 30% dintre relațiile oficiale din țările Africane partenerii au vârste total diferite și în jur de 8% dintre cuplurile heterosxuale din țările vestice există diferențe de vârstă de 10 sau mai mulți ani între parteneri, de obicei fiind vorba despre bărbați mai în vârstă cuplați cu femei mai tinere și doar în 1% din cazuri fiind vorba despre femei mai în vârstă care au relații intime cu bărbați mai tineri. Cu toate acestea, dovezile sugerează că în cuplurile homosexuale procentul este mai mare, respectiv 25% pentru bărbați și 15% pentru femei.
Ceea ce arată aceste statistici este că majoritatea populației preferă să îți împartă viața cu cineva apropiat de vârstă, acest lucru datorându-se în mare parte cercurilor sociale în care se învârste fiecare, dar și similitudinilor în ceea ce privește interesele, valorile, personalitățile și scopul în viață, precum și aspectului fizic.
De ce pentru unele persoane nu contează vârsta?
Atracția se poate explica prin factorii genetici de calitate, care oferă unei persoane vitalitate și atracție, factori ce sunt considerați de importanță majoră când vine vorba despre transmiterea calităților către urmași, aspecte indicate în general de statutul obținut de către cineva și resursele pe care le are, dar și de căldura de care dă dovadă în relațiile interpersonale. În acest sens, deși ambele sexe pun preț pe încredere, deși femeile înclină mai mult către statut și resurse materiale, deoarece consideră că ele își îndeplinesc sarcina de a avea grijă cel puțin 9 luni de sarcină de viitorul familiei. Însă din moment ce acumularea resurselor necesită timp, bărbații se realizează mai târziu în viață, deci sunt mai în vârstă când au toate cele necesare pentru a oferi confortul dorit de o femeie.
La polul opus, s-a dovedit științific faptul că bărbații apreciază aspectul fizic și energia unei femei, deoarece din punct de vedere evoluționist, tinerețea este un indicator al fertilității, iar cum bărbații nu pot da naștere unui copil, aceștia își aleg partenere de viață care le pot duce genele mai departe un timp mai îndelungat. Însă această explicație nu este valabilă și în cazul cuplurilor în care femeia este mai în vârstă decât bărbatul, fenomen explicabil prin faptul că acum femeile lucrează mai mult decât în trecut și se pot întreține singure, prin urmare ele nu mai caută neapărat bărbați care să le ofere numai bunuri materiale.
În ceea ce privește cuplurile de același sex, diferența de vârstă se explică prin faptul că există mai puține persoane de aceeași vârstă care să fie interesate de același sex.
Ce este important pentru cuplurile în care partenerii sunt diferiți ca vârstă?
Oamenii presupun că cei care au relații cu persoane de vârstă cu mult difertă au din start o relație mai proastă, însă conform studiilor efectuate în domeniu, satisfacția înregistrată în cuplurile de acest gen este de fapt mai mare, pentru că partenerii sunt mai dedicați, mai siguri pe ei și prin urmare mai puțin geloși. În acest sens, peste 75% dintre bărbații care au o parteneră mai tânără s-au declarat satisfăcuți.
Un alt factor ce poate influența deznodământul unei astfel de relații este percepția socială și dezaprobarea celor din jur, deoarece unii oameni se tem de părerile familiei, ale prietenilor și vecinilor, ceea ce face ca riscul unei despărțiri să fie crescut. Aceste efecte se resimt atât în cadrul cuplurilor heterosexuale cât și a celor unisexuale, deci reușita unei relații cu diferență de vârstă depinde în mare parte de presiunile resimțite, dar și de experiențșa de viață pe care o are fiecare partener, deoarece o diferență de vârstă de 10 ani se simte mai pregnant între cineva de 15 și 25 de ani decât între cineva de 53 și 63 de ani. Așadar, ambii parteneri trebuie să fie în aceeași perioadă a vieții ca să poată continua relația cu succes.
Contează vârsta cu adevărat?
În principiu, succesul unei relații depinde de faptul dacă partenerii au sau nu aceleași valori și scopuri în viață și dacă se sprijină unul pe celălalt în atingerea țelurilor personale. De asemenea, dedicarea, încrederea și intimitatea ajută la rezolvarea problemelor, iar toți acești factori au prea puțină sau chiar deloc legătură cu vârsta indivizilor.
Află la ce să te aștepți dacă te-ai îndrăgostit de cineva mai în vârstă
Cuplurile în care există o diferență mare de vârstă trezesc adesea suspiciuni și conform studiilor sociologice, o diferență de vârstă mai mare de 10 ani este inacceptabilă de către societate, deoarece la un moment dat în viață intervin diferențele de opinie între generație și partenerii ajung să-și dorească pe cineva mai apropiat lor, cu care să pot face activități specifice vârstei.