Cercetătorii au ajuns la concluzia că există două metode eficiente pentru reducerea nivelului de arsenic regăsit în orez, ca urmare a contactului cu toxinele industriale şi pesticidele din sol.
O serie de experimente au fost realizate pentru a găsi o metodă cât mai eficientă de a reduce conţinutul de arsenic. Profesorul Andy Meharg, de la Queens University Belfast, a testat trei metode diferite de a pregăti orezul în cadrul emisiunii intitulate "Crede-mă, sunt doctor", difuzată de BBC.
În cadrul primului test, specialistul a folosit un raport de două părţi de apă la o parte de orez. Apa folosită s-a evaporat în timpul procesului de gătire a orezului.
Cel de-al doilea test a presupus folosirea a cinci părţi de apă pentru fiecare parte de orez, excesul de apă fiind îndepărtat la final. Această metodă a înjumătăţit nivelul de arsenic din orez.
Cea de-a treia metodă folosită de profesorul Andy Meharg presupune înmuierea orezului în apă, peste noapte, înainte de a fi gătit. În acest fel, nivelul de arsenic este redus cu 80%.
Ai obiceiul de a reîncălzi orezul? Ei bine, află că se află printre cele 7 alimente care devin TOXICE dacă le reîncălzeşti!