În perioada Paştelui se declanşează sau se agravează problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava şi patologiile cronice asociate. În acest fel, , subliniază medicii, se poate ajunge chiar şi la dublarea numărului de pacienţi cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an.
"Recomandăm prudenţă sporită persoanelor cu patologie hepatică (steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană) sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar şi persoanelor cu afecţiuni cronice - diabet zaharat, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric. Un risc mare pentru afecţiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele.", avertizează Dr. Luminiţa Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Paştele vine după o perioadă prelungită de post, care reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelenţă vegetariană, cu un caracter de cruţare hepatică, adică pune în repaus secreţia biliară şi funcţia hepatică.
Meniul de sărbătoare tradiţional este însă bogat în grăsimi animale, gălbenuş de ou, grăsimi din lapte - procesate sub formă de smântână/ frişcă şi diverse combinaţii sub formă de: friptură, prăjeli, drob, prăjituri.
Apariţia bruscă a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreţiei biliare) duce la o agresiune hepatică şi, în funcţie de sensibilitatea fiecărui om, produce acutizări sau complicaţii ale diferitelor afecţiuni existente.
Pentru a evita problemele de sănătate, medicul îţi recomandă:
1. Încearcă să introduci treptat alimentele de origine animală, mai ales după o perioadă lungă de post.
2. Este important să combini corect alimentele: produsele tradiţionale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna acompaniate de cât mai multe vegetale şi în special legume de sezon (proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor).
3. Încearcă să găteşti alimentele, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere şi evită prăjelile sau alimentele cu un conţinut mare de grăsimi animale sau uleiuri.
4. Sărbătorile Pascale trebuie să fie caracterizate de mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool şi de mişcare între mese, pentru o digestie optimă.
5. Trebuie să duci un stil de viaţă sănătos şi după terminarea Paştelui, pentru a te bucura din plin de sezonul cald.
"Odată cu trecerea de la iarnă la primavară, este momentul unor schimbări în alimentaţie şi în stilul de viaţă în general. Trebuie să creştem randamentul metabolic şi să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinaţii între proteine animale, glucide şi grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii.
Se impune astfel o detoxifiere şi o vitaminizare prin legume şi fructe. De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mişcare în aer liber! Această activitate creşte oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci când este realizat în natură.", mai subliniază Dr. Luminiţa Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul centrului ProVita.