Alergiile cutanate sunt un subiect de interes pentru toate persoanele, îndeosebi în această perioadă a anului. Iar medicul specialist ne-a subliniat care sunt alergenii invizibili la care este expusă pielea noastră primăvara, dar şi ce reacţii determină aceştia la nivel cutanat.
Citeşte şi: Alergiile de primăvară - Care sunt cei mai periculoşi alergeni din acest sezon
"Alergiile de primăvară sunt, cel mai frecvent, cauzate de polen. Alergenii din aer, precum polenul, afectează predominant căile respiratorii. Alergiile cutanate apar în general prin contactul direct al pielii cu diferite tipuri de polen, plante şi flori prezente primăvara.", a declarat pentru feminis.ro Dr. Roxana Nedelcu, medic specialist dermatologie-venerologie.
La ce leziuni să te aştepţi dacă te confrunţi cu o alergie
Din cauza alergenilor, pielea noastră poate reacţiona în diverse moduri, iar aceste reacţii diferă de la o persoană la alta.
"Cele mai frecvente manifestări ale unei alergii la nivelul pielii sunt leziunile urticariene şi dermatita de contact. Primăvara, pielea este expusă la alergeni invizibili din aer, cum ar fi polenul. La unele personae, această expunere duce la eliberarea de histamină, un neurotransmiţător care dilată vasele de sânge. De asemenea, prin contactul direct al pielii cu diferite tipuri de polen, plante şi flori prezente primăvara, pot apărea leziuni urticariene, caracterizate prin roşeaţă, edem important, mâncărime ce nu persistă mult timp în acelaşi loc.", a completat Dr. Roxana Nedelcu pentru feminis.ro.
În cazul dermatitei de contact, spune medicul specialist, doar zonele cutanate care intră în contact cu substanţele alergenice reacţionează.
Există şi manifestări grave, precum şocul anafilactic, care pune viaţa pacientului în pericol. Chiar şi aşa, trebuie să reţinem că unele boli de piele nu sunt produse de alergenii de primăvară, însă pot fi agravate de prezenţa acestora. Un exemplu îl reprezintă dermatita atopică.
Febra fânului poate include şi reacţii la nivelul pielii
Ai auzit, cu siguranţă, de "febra fânului". Aceasta reprezintă răspunsul organismului la anumiţi alergeni cum ar fi polenul, praful ori mucegaiul. Însă pe lângă simptome pe care le cunoşti deja - rinoree (scurgerea mucozităţilor nazale), congestie nazală, strănut, lăcrimare, mâncărime şi tuse - "febra fânului" poate avea şi manifestări la nivelul pielii.
"Febra fânului, denumită şi rinită alergică, pe lângă simptomele respiratorii, poate include şi manifestări cutanate. Mâncărimea pielii este frecvent întâlnită, cel mai adesea localizată în jurul nasului şi ochilor, putând fi însă extinsă şi severă în cazuri mai rare.", mai spune medicul Roxana Nedelcu.
Aşa cum a precizat specialisstul, prin contactul direct al pielii cu diferite tipuri de polen, plante şi flori de sezon, pot apărea leziuni urticariene, caracterizate prin roşeaţă, edem, mâncărime care nu persistă mult timp în acelaşi loc de pe piele.
"Polenul, fiind unul dintre alergenii aeropurtaţi, poate determina la unele persoane eliberarea de histamină la nivelul pielii, producând mâncărime în special în zonele de piele expusă.", subliniază Dr. Roxana Nedelcu.
Cum calmezi alergiile de piele
Chiar dacă te confrunţi cu o serie de simptome neplăcute, medicul dermatolog spune că alergiile de la nivelul pielii pot fi ameliorate.
"Manifestările cutanate ale alergiilor de piele pot fi calmate prin administrarea unor medicamente pe cale orală, din clasa antihistaminicelor; utilizarea unor creme emoliente simple. În cazuri foarte severe se poate face tratament cu medicaţie cortizonică, dermatocorticoizi care se aplică local, adiministrarea orală sau injectabilă fiind rar necesare.", a completat Roxana Nedelcu, medic specialist dermatologie-venerologie.
De ce apare senzaţia de mâncărime de la nivelul pielii?
Alergiile de piele pot avea numeroase cauze, fără ca alergenii responsabili să aibă legătură cu anotimpul. Medicul dermatolog ne arată că senzaţia de mâncărime poate să apară datorită unei alergii la produse cosmetice, metale, alimente, şi mulţi alţi factori.
Cele mai afectate zone ale pielii
Înainte de toate, este important să fii atentă la semnalele pe care corpul tău încearcă să ţi le transmită şi să ştii unde este mai severă mâncărimea în cazul unor alergii de piele.
"Zonele mai frecvent afectate de alergenii din aer sunt cele de la nivelul feţei, predominant in jurul ochilor, al nasului si la nivelul obrajilor. Mâncărimea poate deveni însă generalizată şi severă.", ne-a atras atenţia doctor Roxana Nedelcu, medic specialist de la clinica Hebra Dermatologie.