Statisticile oficiale arată că această boală este una dintre cele mai răspândite din lume și, de exemplu, în Canada, 3 din 10 morți sunt cauzate de una sau alta dintre formele de cancer. Unul dintre tipurile cele mai temute printre femei este cancerul ovarian, pentru că cifrele sunt alarmante. În 2016 au fost 2800 de cazuri noi în Canada și 22280 numai în Statele Unite.
Ce este cancerul ovarian
Când celulele care se dezvoltă în ovare devin tumori maligne atunci apare cancerul de ovare, care mai este cunoscut și ca „ucigașul silențios”, pentru că există doar câteva simptome ușor de confundat cu alte boli. Este mai des întâlnit la femeile care au intrat deja la menopauză, dar în ultima vreme, din ce în ce mai multe femei între 30-40 de ani se confruntă cu această problemă, însă cercetările au arătat că detectarea în stadii incipiente crește șansele de supraviețuire.
Precum în cazul multor boli, detectarea precoce este cheia pentru tratarea problemei în cel mai adecvat mod, cu șanse de succes mai mari, iar următoarele 4 simptome te pot ajuta să te lămurești dacă trebuie sau nu să te duci de urgență la medicul ginecolog și dacă dai atenție acestora vei avea riscuri mai mici de a dezvolta o tumoare de gradul 3.
1. Balonarea persistentă
Dacă de ceva vreme ești balonată constant și înainte știi cu siguranță că nu aveai astfel de probleme, acest lucru poate fi un simptom de tumoare canceroasă.
2. Dureri abdominale și pelvice
Durerile din aceste zone sunt normale doar în perioada pre-menstruală, dar dacă te țin mai mult de trei săptămâni deja nu mai sunt simple crampe musculare ci pot fi semne de cancer ovarian. Acest lucru este valabil, în special, pentru femeile care încă nu au trecut de menopauză.
3. Nevoia frecventă de a urina
Dacă trebuie să mergi la toaletă mult mai des decât o făceai în mod normal înainte și fără a fi modificat cantitatea de lichide pe care o bei de-a lungul zilei sau dacă îți vine brusc nevoia de a urina, aceasta ar putea fi o situație periculoasă.
4. Lipsa apetitului
Schimbările în ceea ce privește apetitul n-ar trebui să dureze mai mult de 3 săptămâni, caz în care ar fi bine să fie discutate cu un medic, deoarece ele pot fi asociate cu multe alte probleme, printre care cancerul.
După cum spuneam, aceste simptome trec cu ușurință în contul altor afecțiuni, dar dacă apar din senin și devin persistente, ar fi mai bine pentru tine să discuți cu un medic despre testarea pentru cancerul ovarian. În plus, prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea, deci continuă să-ți monitorizezi starea de sănătate și dacă observi orice problemă, trateaz-o corespunzător, cu ajutorul unui medic specialist.
ATENȚIE la aceste 4 semne de cancer ovarian
Chiar dacă sunt multe experiențe prin care poți trece în viață, una dintre cele mai înspăimântătoare este cancerul. Cu siguranță știi pe cineva care trece sau a trecut prin această problemă, pentru că această boală necruțătoare se poate întâmpla oricui.